Izravni HRT prijenos bogoslužja iz Crkve Božje u RH


Vinkovci, 09. rujna 2018., u pastoralnom centru Crkve Božje u RH, održano je bogoslužje s izravnim prijenosom HRT-a. Tematski sadržajno bogoslužje s geslom: Daj mi piti! je predvodio mr. sc. David Kovačević, đakon Crkve Božje te je u svome uvodu istaknuo: „Svi mi žeđamo za istinom i ljubavlju, nastojimo otkriti smisao svoga života. Ne moramo vršiti velika istraživanja i zaključiti kako su izazovi ne samo u našoj domovini već u Europi i svijetu; migrantska kriza, težnja za vladavinom prava, puno je umornih i opterećenih, obespravljenih i socijalno ugroženih, u teškoj situaciji koji drže kako su mnogi životni izvori presušili. Tko bi nam mogao pokazati izvor na kojemu bismo utažili svoju žeđ? Gospodin nam je obećao izvor vode koja teče u život vječni. Valja jednostavno, tamo u svojim svakodnevnim prilikama reći: Gospodine daj mi piti!“

Slavljenje je vodio pastor David Hvala, sudjelovali su mladi zajednice vjernika iz Vinkovaca i Tordinaca a molitvu su predvodili; Damir Špoljarić, predsjednik EPC-a u RH, Josip Jendričko, nadglednik/biskup u miru te prodekan za nastavu Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku dr. sc. Greg Thellman. Temeljeno tekstom Ev. Ivan 4,3-42. propovijedao je Matej Lazar Kovačević, nadglednik/biskup Crkve Božje u RH. (Ovdje možete pročitati propovijed)

Bogoslužje je zaključeno službom Euharistije/Večere Gospodnje; Objavom pisane Riječi Božje ispovijedamo da Euharistija/Večera Gospodnja nosi sadržaj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti; u njoj je spomen i nada. U našemu danas/sada, aktualizira se jedinstven i neponovljivi čin, po snazi Duha Svetog primamo blagoslove jednom predanog tijela i prolivene krvi Isusa Krista.

Vjerom srca ispovijedamo da je Tijelo Kristovo dano za nas i krv Njegova prolivena za otpuštanje grijeha naših! Pisano je: „… u punini vremena se pojavio da svojom žrtvom uništi grijeh, pošto je prinesen samo jednom da uzme grijehe sviju. On je uistinu jednim jedinim prinosom učinio zauvijek savršenim one koje posvećuje!“ (Heb 9 i 10).

Ap. Petar u svojoj poslanici predstavlja koncept Krista kao naše zamjene i našeg Spasitelja, pisao je: „Jer i Krist je jedanput umro zbog grijeha, pravedan za nepravedne, da nas privede k Bogu!“ (1Pt 3,18). „On koji osobno u svome tijelu naše grijehe uznese na križ!“ (1Pt 2,24). Duh Sveti temelji i hrani vjeru našeg srca za dar po Kristovoj žrtvi; potpuno oproštenje svih naših grijeha, jača nas u slobodi da grijeh ne činimo i utemeljuje stvarnost života vječnoga.

Komentator ovoga prijenosa bila je Antonia Hrvatin Roth, novinarka HRT-a, doktorandica, profesorica filozofije i religijske kulture.

Ivan Kovačević
09/18