Zajedno za zdravlje protiv koronavirusa


Vinkovci, 14. listopada, 2020. – Vijeće Crkve Božje u RH, sukladno odredbama Stožera civilne zaštite, proslijedilo je najnovije odredbe članstvu zajednice vjernika kojom se potiču vjernici o važnosti čuvanja vlastitog zdravlja i odgovornog ponašanja prema zdravlju drugih osoba te da svi zajedno postupamo u skladu s preporukama mjerodavnih službi.

Potvrđujemo našu zajedničku kršćansku vjeru utemeljenu na sigurnosti da je život jači od smrti, da je Isus Krist nadvladao smrt i strah od nje. Vjerovati Gospodinu daje nam snagu i drži nas zajedno.

Ovdje u kršćanskoj solidarnosti predstavljamo i izdvajamo točku 6. Izjave Komisije HBK Iustitia et Pax o Pandemija bolesti Covid-19: ispit solidarnosti i bratstva

Držeći se jednostavnih mjera higijene, razdaljine, nošenje maski u za to propisanim situacijama i prostorima, koje preporučuju Stožer i Znanstveni savjet, a u skladu s mjerama preporučenim u većini zemalja angažiranih u cilju zaštite zdravlja i života svojih državljana, čuvamo sebe i svoje bližnje. Primum non nocere, tj. ne naškoditi zdravlju i životu drugih ljudi i sebi samome, jedan je od osnovnih postulata medicine.

U ovom zahtjevnom vremenu pandemije, dobili smo velik izazov u novom i opasnom virusu, ali i ujedinjenu znanost i medicinu, koje su nam, osim suvremenih istraživanja u borbi protiv bolesti COVID-19, pružile jednostavne mjere koje svaka osoba dobre vjere i dobrih namjera može primijeniti u osobnoj zaštiti i zaštiti svojih bližnjih. Time ćemo ne samo sačuvati zdravlje, nego i radna mjesta, te budućnost za našu djecu.
Za nas vjernike, ali i za sve ljude dobre volje, u središtu mora uvijek biti poštovanje života i dostojanstva svake ljudske osobe, a osobito bratska ljubav i solidarnost prema najranjivijima i najugroženijima u našem društvu. (U Zagrebu, 17. rujna 2020. + Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax)

Za Vijeće Crkve Božje u RH
Matej Lazar Kovačević, nadglednik
David Hvala, tajnik