ZAJEDNIČKO BOGOSLUŽJE U VINKOVCIMA


ZAJEDNIČKO BOGOSLUŽJE U VINKOVCIMA
U nedjelju, 10. srpnja, u Pastoralnom je centru Crkve Božje u Vinkovcima održano zajedničko bogoslužje. Vjernici iz Vinkovaca, Vukovara, Posavine i drugih mjesta u okolici imali su priliku čuti svjedočanstvo brata Ruslana iz Kirgistana te poruku brata Petera iz Kazahstana. Ruslan i Peter su bili dio skupine studenata teologije (u posjeti osječkom EvTF-u) koja je te nedjelje – zajedno s njihovom voditeljicom Nizozemkom Annom Marie – bila u posjetu Vinkovcima i Vukovaru. S njima su još bili i studenti iz Rumunjske i Ukrajine.
Svi okupljeni su svjedočili snažnom djelovanju Duha Svetoga – posebno dok je brat Ruslan dijelio iskustva vjere. U Kirgistanu nije lako biti kršćaninom. Javno svjedočiti o Kristu je zabranjeno i sloboda kršćanske vjeroispovijesti je ograničena. U vrijeme mladosti, Ruslan se nije previše zanimao za religiju. No, njegov prijatelj kršćanin snažno je uticao na njega te se mladi Ruslan polako počeo zanimati za Krista kao osobnog Spasitelja. Ruslanova je majka  pravoslavka a otac musliman. To je stvaralo dodatnu napetost. Prijeći na drugu vjeru, kako se predanje Kristu tamo naziva, ujedno znači i izopćenje iz obitelji. Unatoč okolnosti, vremenom je došao i onaj prijelomni trenutak kad se Ruslan predao Kristu cijelim svojim srcem.

No, tada su došli i napadi na njega i iskusio je teško progonstvo obitelji. Ipak, Bog je bio na djelu te je ovaj mladi kršćanin doživio veličanstvenu Božju zaštitu i vodstvo. Ključni je bio trenutak kad je Ruslanova baka, posvjedočena promjenom života Evanđeljem, stala na njegovu stranu i zauzela se za njega: “Možete ga napadati koliko god hoćete”, izjavila je pred cijelom obitelji, “ali tek onda kad budete tako dobri kao on!” Od tada je za Ruslana nastala nova okolnost – ne samo to da ga više ne napadaju – već i da ga prihvaćaju i cijene. U zaključku je svjedočanstva izjavio da u kontekstu vremena i prostora u kojem živimo, kršćanstvo trebamo više živjeti nego o njemu govoriti.

Zajedničko bogoslužje
Brat Peter je imao jednako snažnu poruku. Kazahstanac, koji već dugo živi u Njemačkoj, propovijedao je na temelju evanđelja po Luki (Lk 14,26-35), “Ako tko dođe k meni … . Tko ne nosi svoj križ i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik.” Naglasio je da cijena nasljedovanja Gospodina pretpostavlja potpuno predanje onih koji su Gospodinu rekli svoj “da”!
Bogoslužje je zaključeno Gospodnjom večerom i molitvom za one koji su bili u potrebi živog dodira Božjeg. Bog je snažno Duhom Svetim djelovao, okupljeni su doživjeli ohrabrenje kao i nov poticaj za naviještanje Radosne vijesti o Kristu. U popodnevnim su satima studenti održali i kraći koncert u Kutku Doline blagoslova u Vukovaru, (Teslina 4). Rijetka je prilika imati goste iz tako dalekih zemalja poput Kirgistana i Kazahstana. Ali ovi daleki gosti postali su vrlo bliski po susretu nadahnutom evanđeoskim ozračjem.

07/16 Vladimir Pšenko, voditelj
Misije Kristove Crkve u Vukovaru