U susret uskrsnuću – prijateljstvom u službi bližnjima


Vukovar, 14-16. ožujka 2019. Od svih odnosa koje razvijamo s drugim ljudima, prijateljstvo je među najvažnijim. Prijateljstvo iz dobra očituje se u prijateljskoj ljubavi koju Aristotel naziva philia, u kojoj drugoga volimo radi njega sama, a ne radi neke koristi koju od njega imamo ili užitka koji ćemo pronaći u tom odnosu.

Nenadano, nakon četiri godine u Vukovar u posjet je stigao Don Axsom, kantautor iz Južne Karoline. Više godina je Don bio sudionikom blagoslovljenih susreta u projektu Doline Blagoslova (zajednički projekt Crkve Božje i Kristove crkve u Vukovaru). Ovom prilikom osnovni razlog njegovog dolaska bio je posjet prijatelju i suradniku u djelu Gospodnjem, Vladimiru Pšenku. Brat Vlado je iz zdravstvenih razloga (tromboza) bio hospitaliziran u vukovarskoj bolnici. Posjet Vladi nisu zapriječile niti Donove radne obveze, zemljopisna udaljenost niti napori putovanja jer je ljubav za bolesnog prijatelja bila od svega veća. Ova prilika dragocjenog susreta višestruko je svjedočanstvo prijateljstva u korist i bližnjima.

Tijekom posjeta bolnici, Don je s empatijom služio glazbenim umijećem na dječjem odjelu, a isto tako i na internom odjelu, gdje se nalazio Vlado. Također, koristili smo priliku Donova posjeta te po prvi puta organizirali koncert u Domu za starije u Vukovaru. Unazad tri mjeseca, Mira Duvnjak (član vukovarske zajednice) postala je korisnicom vukovarskog Doma i ovo je bila prva/prava prilika kontaktirati Ravnateljicu i socijalnu radnicu u vezi održavanja koncerta. Susret s korisnicima Doma je bio izuzetno blagoslovljen; otvorena su vrata služiti u ovom Domu kad god za to budemo spremni. Valja nam prepoznati svaku mogućnost i svjedočiti vrijednosti kraljevstva Gospodnjeg bližnjima.

Prijateljstvo je važno i dragocjeno u svim trenucima našeg proputovanja. Na rastanku, u dvorani Posljednje večere, Gospodin Isus je svojim učenicima ostavio oporuku. Izgovorio je: „Vi ste moji prijatelji! Ne zovem vas više slugama, nego prijateljima!“ Gospodin Isus postupa s učenicima kao s prijateljima jer im je potpuno objavio Očeve nakane, žrtvu križa. Njegova žrtva na križu bila je najdublji izraz ljubavi prema Ocu i u isto vrijeme vrhunac Njegove ljubavi prema onima koje čini prijateljima. Ovdje je temelj i mjera bratske ljubavi i punina prijateljstva!

Prijateljstvo je dragocjeni sadržaj života i ostvaruje se kao jedan od najvažnijih odnosa među ljudima koji treba živjeti u svoj neposrednosti i jednostavnosti. Odgovorni smo biti zauzetima za Božju slavu, biti u službi bližnjih, tako idemo ususret uskrsnuću puni nade i pouzdanja.

Matej Lazar Kovačević, nadglednik