Tjedan braka


Tjedan braka
Vukovar 14. veljače 2017.

Tjedan braka, kao dio međunarodne inicijative promicanja kvalitete bračnog zajedništva i njihova osnaživanja, održavao se i ove godine u Hrvatskoj od 07. do 14. veljače.  Na razini izravnih prijateljskih susreta, u Vukovaru 14. veljače, suradnici Doline Blagoslova,  Vladimir i Renata Pšenko (Misija Kristove Crkve) te Matej Lazar i Vesna Kovačević (Crkva Božja) organizirali su zajednički ručak s Danom i Rose Smith, američkim misionarima koji žive u Budimpešti.

Koristili smo priliku susreta pridružiti se obilježavanju značajnog poticaja izgradnji kvalitetnijih sveza bračnih zajednica. Dan i Rose su nedavno obilježili četrdesetu obljetnicu zajedničkog života. Rođeni su u istom gradu u saveznoj američkoj državi Mississippi a mladost su proveli u Charlestonu, Južna Karolina. Providnost Gospodnja ih je odvela u Mađarsku gdje već skoro tri desetljeća služe kao misionari zajednice vjernika Crkve Božje (Church of God, Cleveland – Tennessee, SAD). Podijelili su svoja bogata iskustva iz bračnog života. Dan je ispričao kako su ga u zajednicama vjernika uvijek predstavljali kao misionara na što ih je on ispravljao: “Moja supruga i naše dvoje djece smo misionari a ne samo ja.” Cijela je obitelj uvijek bila zajednički uključena u svaki dio misijskog rada i to je dragocjeno svjedočanstvo.

Naše promišljanje o braku i kvaliteti bračnog zajedništva učinili smo s osvrtom prema pisanju J.R.W. Stott-a, (Ef 5); „Davanje sebe nekome drugome priznanje je vrijednosti osobe onog drugog. Jer, predajem li sebe, to može biti samo zato što onog drugog tako visoko cijenim da želim žrtvovati sebe radi nje ili njega, da bi on ili ona još potpunije razvili i ostvarili. Dakle, gubiti sebe da bi onaj drugi mogao pronaći sebe – to je bit Kristova Evanđelja“.

Zaključili smo susret u Kutku Doline blagoslova (Teslina 5, Vukovar) gdje smo proveli neko vrijeme u molitvi. Ostajemo s mislima prema hvalospjevu ljubavi ap. Pavla (1 Kor 13) jer netko je zaključio:
Na baš svako pitanje, ljubav je odgovor.
Na baš svaki problem, ljubav je odgovor.
Na baš svaku bol, ljubav je odgovor.
Na baš svaki strah, ljubav je odgovor.
Ljubav je uvijek odgovor jer ljubav ostaje zauvijek!

Renata Pšenko i Vesna Kovačević
02/17