Svečano bogoslužje u Tordincima


Tordinci, 2. srpnja 2017. (IBA) – Tordinačka Protestantska reformirana kršćanska crkva, jedina protestantska župa koja u kontinuitetu djeluje od vremena Reformacije, bila je domaćinom prva od dva svečana bogoslužja kojima će se ove godine u Hrvatskoj obilježiti 500-ta obljetnica od početka Reformacije.

Na svečanom su bogoslužju uz domaćina, biskupa PRKC-a Jasmina Milića, pribivali i Branko Berić, biskup Evangeličke crkve, Giorgio Grlj – predsjednik PEV-a i predstavnik inicijative REF500HR, Toma Magda i Željko Mraz ispred SBC-a, Damir Špoljarić ispred EPC-a, Dušan Sajak ispred Slovačke evangeličke crkve, Attila Kettos ispred Reformatske crkvene općine Laslovo, Matej Lazar Kovačević nadglednik Crkve Božje, te svećenici PRKC-a. Prvi je to put da se na bogoslužju u tom broju i zastupljenosti nađu predstavnici svih protestantskih i e-crkava čime ovaj događaj ulazi u povijest protestantskog kršćanstva u Hrvatskoj. Pozvani su bili i odazvali se i predstavnici Rimokatoličke crkve te Islamske vjerske zajednice kao i predstavnici županijske i lokalne vlasti, te Šime Jerčić ravnatelj ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Svi su predstavnici crkava uz čitanje biblijskih tekstova i/ili molitve obratili okupljenoj zajednici i izrazili svoju radost što je do takvog skupa došlo i uputilo molitve Bogu za cjelokupnu Kristovu crkvu i za njegov blagoslov nad kršćanskim svjedočanstvom u našoj zemlji. Euharistijsku je službu vodio domaćin, biskup Jasmin Milić u zajedništvu sa svećenstvom Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH.

Pjevanje su animirali crkveni zbor te mladi iz Crkve Božje pod vodstvom Davida Kovačevića, a gledatelji diljem Hrvatske su prijenos bogoslužja mogli pratiti u izravnom prijenosu na prvom programu Hrvatske televizije uz komentar Augustina Bašića. Skup je završio zajedničkim objedom koji je omogućila općina Tordinci.

(pev.com.hr)