STRATEŠKE KONZULTACIJE ZA OSNIVANJE I OSNAŽIVANJE CRKAVA


crkva

U subotu, 8. listopada, u pastoralnom centru Crkve Božje u Vinkovcima, održan je sastanak pod nazivom “Strateške konzultacije za osnivanje i osnaživanje crkava”. Nastao je kao plod Lausannskog pokreta. Sudjelovali su predstavnici crkava članica PEV-a: Baptistička Crkva, Evanđeoska pentekostna Crkva, Kristova Crkva i Crkva Božja.

U ime domaćina, gostima su srdačnu dobrodošlicu izrazili Matej Lazar Kovačević, nadglednik Crkve Božje u RH i David Hvala, pastor Crkve Božje u Vinkovcima. Kratka su predavanja održali Emanoel Santos (Uvod i postavljanje ciljeva za konzultacije), Steven Bell (Pregled pokreta za osnivanje crkava u Europi), David Kovačević (Izazov temeljne biblijske ekleziologije)  Danijel Kralik (Statistike), Darko Mikulić (Koje prepreke zadržavaju crkvu da dosegne Hravtsku za Krista?). Prisutni su naglasili da postoji zajedništvo na određenoj razini, kao i suradnja, no da je potrebno sve to produbiti i osnažiti. Ne treba ostati zatvoren unutar denominacije već naprotiv: radovati se svakom pokušaju osnivanja crkve, bez obzira na pripadnost denominaciji. Nakon predavanja po grupama su održane diskusije.

U zaključku je Matej Lazar Kovačević naglasio potrebu jedinstva utemeljeno molitvom Gospodina Isusa prema zapisu iz 17. poglavlja Ivanovog evanđelja. Sve sudionike je pozdravio i dr. Jonathan Augustine, regionalni nadglednik Crkve Božje za središnju Europu. David Kovačević je izvrsno vodio i moderirao susret. Ovaj je sastanak dio dugoročne vizije o zajedničkom nastupu i djelovanju crkava reformacijske baštine. Sudionici su se suglasili da će nastaviti promicati suradnju i povezanost među vjernicima i crkvama.

Ivan Kovačević/David Hvala