PUT KRIŽA


PUT KRIŽAZajedništvo uz Bibliju, na kojem se vjernici Crkve Božje Vukovar redovito okupljaju četvrtkom, ovog je tjedna (19. ožujka 2015.) bilo s osobitim blagoslovom. Bogoslužna je dvorana ovog četvrtka bila ispunjena. Uz domaće vjernike, sastanku su nazočili braća i sestre evanđeoske pentekostne zajednice u Vukovaru. Povod je bilo gostovanje evangelizatora Mikea Vickersa. Sestra Marija Koprivnjak je potaknula ovaj zajednički susret s gostom, koji nam je došao iz okolice Manchestera u Engleskoj.

Mogli bismo reći da je Mikeova služba skoro jedinstvena. On pješači iz mjesta u mjesto (tu i tamo ga netko poveze dio puta), iz jedne zemlje u drugu, noseći križ a na tom križnom putu (crosswalk) nastoji navijestiti evanđelje. Zajedno je s njim i njegov prijatelj Alan Saunders. Mike i Alan godinama ustrajno vrše ovu službu duboko uvjereni da tako ispunjavaju viziju, koju im je Bog stavio na srce: evanđelje o spasenju po Gospodinu Isusu Kristu iznijeti van pred ljude i iskusiti kako Bog dotiče ljudska srca. Bog ih je upotrijebio u mnogim zemljama: kako u Velikoj Britaniji, gdje žive, tako i u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Albaniji te drugim zemljama čijim su tlom hodali. Ove su godine po prvi puta došli u Hrvatsku i svoj dugi pješački put započeli u Zagrebu. Nastavili su dalje prema istoku zemlje – da bi konačno stigli i u Vukovar.

Iznoseći svjedočanstva, Mike je istaknuo da su on i Alan pobudu za ovu službu primili po primjeru djelovanja Gospodina Isusa. Gospodin Isus je izabrao sedamdesetdvojicu i poslao ih dva po dva pred sobom «u svaki grad i mjesto kamo je kanio doći». (Lk 10, 1) «Ukoliko i mi kročimo iz mjesta u mjesto, od čovjeka do čovjeka», zaključio je Mike, «onda Gospodin dolazi za nama i još čudesnije i silnije djeluje u dušama, kojima smo navijestili poruku Božje ljubavi i milosrđa». Poput prvih učenika Gospodinovih, Mike i Alan ne nose «ni kese, ni torbe» (Lk 10,4) već hodaju u vjeri pouzdanjem u Božju skrb za sve okolnosti.

PUT KRIŽA

Naveo je primjere promijenjenih pojedinaca zahvatom i dodirom Božjim, koje je Bog stavljao na njihov put, te primjere tjelesnih ozdravljenja. Svjedočio je zanimljiv i upečatljiv njihov susret s čovjekom, koji je – stjecajem okolnosti – izgubio vjeru. Njegova je supruga silno mrzila kršćane i nije ih htjela niti vidjeti u blizini. Taj je čovjek bez znanja supruge, Mikea i Alana pozvao u njihovu kuću. Supruga ih je zatekla u razgovoru i unatoč svom stavu, pridružila im se na neko vrijeme. Ubrzo po ovom susretu, došlo je do dramatične promjene: muž i žena su doživjeli Božji zahvat, dubok i korjenit, te su tijekom vremena postali navjestitelji Božje riječi.

Mike je u poruci Crkvu ohrabrio odlomkom iz knjige proroka Izaije: «Ustani, zasini, jer svjetlost tvoja dolazi, nad tobom blista Slava Gospodinova. A zemlju, evo, tmina pokriva, i mrklina narode!» (Iz 60,1-2) Gospodin Isus je Svjetlo, Slava se njegova očituje u srcu vjernika koji djeluju u skladu Božjeg poslanja, ustvrdio je Mike. Potrebno je «ustati» i pokrenuti se!

U zaključku je pozvao na molitvu. Predano je molio za sve nazočne: «Dođi Duše Sveti ispuni i osnaži srca vjernika!» Zajednica je slavila Gospodina i vapila za punim predanjem Bogu. Očitovanje je Duha Božjeg bilo tako snažno da je i sam Mike posvjedočio koliko je ohrabren i

Mike je nastavio svoj put i hod u vjeri dalje. Nastavlja noseći križ s porukom, koju je prije dva tisućljeća izgovorio apostol Pavao: «Govor o križu ludost je za one koji propadaju, a za nas koji se spašavamo sila je Božja». (1 Kor 1,18) Mike je otišao! Više o Mikeu i Alanu te o njihovoj službi možete pročitati na sljedećoj web stranici: www.crossthenations.com

Ostajemo s molitvom da se stvarnost čitanih redaka proroka Izaije ispuni među nama; neka Slava Gospodinova blista nad zajednicama vjernika koje nastoje ispuniti poslanje – biti Kristovo svjetlo tamo gdje mrklina pokriva narode!    Fotogalerija!

(03/2015, Matej Lazar Kovačević)

«Govor o križu ludost je za one koji propadaju, a za nas koji se spašavamo sila je Božja» (1 Korinčanima 1,18)