Prijem predstavnika crkava reformacijske baštine u Hrvatskoj


ured_predsjednice_31102015 29. listopada 2015. godine, u povodu dana reformacije, predsjednica republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svome uredu organizirala je prijem za predstavnike crkava reformacijske baštine u Hrvatskoj.

Predsjednica je istaknula kako je reformacijska baština utkana u kulturne i duhovne tekovine velikog dijela Europe te je kao takva od samoga početka imala svoj utjecaj i na hrvatskim prostorima. To je posebno vidljivo u djelovanjima hrvatskih reformatora kao što su Matija Vlačić Ilirik, Stjepan Konzul Istranin i Antun Dalmatin, koji su svojim prijevodima dijelova Svetoga Pisma na hrvatski jezik i drugim izdavačkim pothvatima dali važan doprinos hrvatskoj književnoj i kulturnoj baštini.

Zajedno sa drugim predstavnicima crkava reformacijske baštine i predstavnicima Protestantskog evanđeoskog vijeća u Hrvatskoj, ispred Crkve Božje u Hrvatskoj i Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku, bio je i mr.sc. David Kovačević. U svojoj izjavi za emisiju Duhovni izazovi rekao je kako je reformacija potaknula svježe i nove vizije pronalazeći svoju inspiraciju u trajnim vrijednostima Riječi Božje. Takvu svježinu treba i društvo u Hrvatskoj danas. Pogledajte video

(31.10.2015., Matej Lazar Kovačević, nadglednik)