PREDBOŽIĆNA DOLINA BLAGOSLOVA


Dolina Blagoslova VukovarU subotu, 12. prosinca, u velikoj dvorani hotela Lav u Vukovaru, održana je predbožićna Dolina blagoslova. To je ujedno bio i 49. po redu susret, koji se u Vukovaru održava od sredine 2010. godine – jednom u dva mjeseca. Nastupili su: Jurica Lazar, akademski glazbenik iz Varaždina, Zoran Cikovac, glazbenik iz Vukovara, Kayla Keele iz SAD-a te bend Doline blagoslova i Ekumenski bend. Ove glazbene susrete zajednički organiziraju Crkva Božja u Vukovaru i Misija Kristove crkve.

Ovaj susret je otvoren pjesmom „Krist svjetlo svijeta“ u izvedbi benda “Dolina blagoslova”. Kao uvodničar susreta, Nadglednik Crkve Božje Matej Lazar Kovačević, naglasio je da Krist treba biti naše Svjetlo, ne samo jedan dan u godini ili jedan mjesec – već u sve dane našeg zemaljskog hoda. Božićno svjetlo prije svega treba sjati u našem vlastitom srcu i njime biti odraz prema bližnjima u solidarnosti i zajedništvu. To je ponuda i poziv Kristova rođenja.

Jurica Lazar je već dugi niz godina aktivan u raznim segmentima glazbenog života. U zadnjih se desetak godina bavi prevođenjem  i izvođenjem popularne kršćanske glazbe. Pjesme izvodi u originalu na engleskom jeziku, uz projekciju prijevoda na hrvatski. Tekst pjesama je ujedno i vizualno oslikan lijepim fotografijama u pozadini. Time je sveukupni doživljaj koncerta na neki način poseban i drukčiji. Zbog pomanjkanja duhovne glazbe na hrvatskom jeziku nadahnute biblijskim tekstovima, želja mu je predstaviti taj segment glazbenog izražaja koji u našem okruženju nije dovoljno zastupljen. Ovaj glazbenik svakog Božića nastupa u Dolini blagoslova pa je na ovom događanju poznat kao “Božićni Jura”. I ovom prilikom susreta, svi su posjetitelji i sudionici nadahnutom izvedbom bili izuzetno blagoslovljeni. Pjevao je poznate božićne pjesme – od “White Christmas” do “Mary’s Little Boy”.

A domaći suradnik Zoran Cikovac, filmski je snimatelj, fotograf i glazbenik. Desetak je godina živio s obitelji u Češkoj. Glazbeni su mu nastupi u toj zemlji osigurali i sredstva za život – što je svojevrstan pothvat. Napisao je autobiografsku knjigu iz tog razdoblja. Budući da je dobro naučio češki, pjesmu “Tiha noć” (Tiha noc) otpjevao je upravo na tom jeziku. Posljednju je kiticu pjevao na francuskom, kojim se također služi. Tako su svi posjetitelji i sudionici uživali u izvedbi ove poznate božićne pjesme na ova dva jezika.  Uz navedeno, otpjevao je i nekoliko poznatih gospel pjesama. Svi nazočni su zamijetili njegovu predanost i žar u izvedbi pjesama te su s oduševljenjem pozdravili nastup.

Doprinos ovoj predbožićnoj “Dolini blagoslova” dala je i Kayla Keele, američka misionarka u Varaždinu. Sa suprugom Trevorom i sinom Caspianom po prvi put je došla u Vukovar. Izvela je pjesmu “Dobrodošao u naš svijet” (Welcome to Our World), koju inače pjevaju Micheal W. Smith i Amy Grant.

U zaključku događanja, po prvi puta je nastupio i Ekumenski bend “Doline blagoslova”, pod vodstvom Nataše Vukadinović. Bend je oformljen za nastup na ovom predbožićnom događanju a članovi su rimokatoličkog, evanđeoskog i pravoslavnog vjeroispovijedanja. Izveli su pjesmu “Ja ti vjerujem”, koju je napisao i uglazbio Zoran Hornjak. Pjesma je s porukom da gradu mom – Vukovaru, Gospodin je odgovor! Doista smo s uvjerenjem da Krist – Svjetlo svijeta je odgovor na pitanja svih nas!

(12.2015. David Kovačević, đakon Crkve Božje u RH  
Vladimir Pšenko, voditelj misije Kristove Crkve)