Pomoć braći i sestrama u BiH (21.05.2014)


008 Antina kućaDana 21.05 (Srijeda) posjetili smo obitelj Zlatka Tuzlak i Ante Curic u Bosni, mjesta Grebnice i Domaljevac u općini Orašje. Nakon posjeta u nedjelju, 18.05.2014. odlučili smo pomoći braći i sestrama u poplavljenom području. U razgovoru s njima, naglasili su nam najpotrebnijim vodu za piće i konzerviranu hranu, zatim sredstva za higijenu, donje rublje, gumene čizme i rukavice. Kontaktirali smo vjernike Crkve Božje u RH i za manje od 24 sata smo uspjeli skupiti primjerenu količinu namirnica i ostalo. Kontaktirali smo stožer za krizne situacije i prikupljenu pomoć transportirali i predali bratu Zlatku Tuzlak, đakonu Crkve Božje u BiH.

– Brat Zlatko i Anto su predložili obilazak mjesta Domaljevac, rodno mjesto brata Ante, u proteklom razdoblju u Domaljevcu smo organizirano imali susrete vjernika. Novinari za sadašnju situaciju izgovaraju termin – vodena apokalipsa. U prilogu su fotografije koje prenose situaciju poplavljenog područja.

– U poplavljenim mjestima nedostaje svega! U razgovoru s braćom rečeno je da uz hranu i vodu za piće, postoji velika potreba za agregatima za električnu energiju i visokotlačnim peračima na koje se može priključiti sredstvo za dezinfekciju. Nakon što se voda povuče sa poplavljenog područja i poplavljenih kuća, treba provesti temeljitu sanaciju terena. Zdravstveni uvjeti su upitni, i jučer je ministar zdravlja u RH za poplavljena područja proglasio opasnost od epidemije.

– Teško je predvidjeti koliko će biti potrebno vremena i što će sve biti potrebno da se život vrati u normalu. Nakon sanacije terena koja će najvjerojatnije krenuti za nekoliko dana bit će jasnija slika stanja i moguće procjene potrebitog za obnovu domova i gospodarstva na tom području.

(21/5/2014, U Kristu, Matej Lazar Kovačević)