PEV: Apel protiv agresije Rusije na Ukrajinu


U trenutku eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine te ruske invazije na ukrajinski teritorij i grubog kršenja međunarodnog prava i načela UN-a o mirnom rješavanju sporova, Protestantsko evanđeosko vijeće (PEV) poziva nadležne državne institucije, kako u Rusiji i Ukrajini, tako i u Europskoj uniji, na ustrajno iznalaženje mirnog rješenja nastale krize.

Kao vjernici, djeca Božja, pozivamo na još ustrajniju molitvu za mir između Ukrajine i Rusije usred rastućih napetosti koje su se pojavile između dva kršćanska svijeta, koji bi trebali biti jedno.

Pred nama je i odgovornost iskazati svaki oblik humanitarne pomoći koja bi pridonijela što bržem prestanku oružanog sukoba.

Ne molimo samo za trenutnu deeskalaciju, već i za trajni mir i obnovu odnosa s poštovanjem između Rusije i Ukrajine, kao i šire regije i još šire.

Neizostavan korak u kreiranju mira je svakako pokajanje zbog učinjenih grešaka, ali i propusta kada se nije ništa učinilo, jer milostivi Bog želi obnoviti ljudsko srce koje će činiti djela ljubavi bližnjemu.

U skladu s pozivom četiri kršćanskih organizacija, Konferencije europskih crkava (CEC), Svjetske luteranska federacije (LWF), Svjetske zajednice reformiranih crkava (WCRC) i Svjetskog metodističkog vijeća (WMC), oštro se osuđuje napredovanje ruske vojske u Ukrajinu i napad koji je započeo u noći 24. veljače 2022. godine, vrijeme je uputiti svoj vapaj našem Gospodinu i njegovoj milosti i pravednosti.

Ovo je vrijeme da crkve u Europi i globalno formiraju snažan savez solidarnosti s ljudima koji se boje posljedica rata u Ukrajini. Ovo je vrijeme za okupljanje u molitvi za ljude koji posjeduju moć donošenja odluka koje će spasiti živote i omogućiti mir”, rekao je glavni tajnik CEC-a dr. Jørgen Skov Sørensen.

Isus nas poziva da budemo glasnici nade koji rade za mir. Kao kršćanske crkve stoga pozivamo na hitnu deeskalaciju ovog sukoba, kako bi se zaštitili životi, ljudska prava i dostojanstvo ljudi u Ukrajini”, rekla je glavna tajnica LWF-a, časna Anne Burghardt.

Dok nas Sveto pismo potiče da se okrenemo od zla i činimo dobro, da tražimo mir i slijedimo ga (1. Petrova 3:11), smatramo takav ničim izazvan napad zlim i nastojimo učiniti sve što možemo da mu se suprotstavimo – dok se također pripremaju pomoći onima koji su pogođeni njome”, rekao je Kolegijalni generalni sekretarijat WCRC-a, kojeg čine Hanns Lessing, Philip Peacock i Phil Tanis.

Unatoč tome što se događa u Ukrajini, još uvijek vjerujem da međunarodna zajednica može napraviti razliku dok zajednički radimo za mir u regiji”, rekao je glavni tajnik WMC-a, velečasni dr. Ivan Abrahams Opće svjetsko metodističko vijeće WMC-a.

U ime vjernika crkvi reformacijske baštine i u ime PEV-a, pozivamo na obnovu duha, duše i tijela, jer nama je iskazana milost Božja, što nam je činiti, što nam je činiti bližnjemu.

Podižemo glas za izgradnju mira, ali i obnovu ljudskog dostojanstva.

Molimo se za mirotvorce i zagovornike istine da glasno govore i u Rusiji, i u Ukrajini, ali i šire, po čitavom svijetu.

Da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, da i oni u nama budu jedno, da vjeruje svijet, da si me ti poslao. (Ivan 17,21)

 

(pev.com.hr)