Okrugli stol o doprinosu vjeronauka u multikulturalnome društvu


Predstavnici stručnog tima za provođenje vjeronauka u evanđeoskim crkvama, Svjetlana Mraz (SBC u RH) i Robert Bogešić (EPC u RH) sudjelovali su na Okruglom stolu, koji je održan 15. lipnja 2022. u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) Zagreb, u okviru projekta RELIGOBRAZ. Ovaj projekt financira Hrvatska zaklada za znanost, a u samo istraživanje su kao ispitanici uključeni i vjeroučitelji evanđeoskih crkava te je njih 60 odgovaralo na pitanja na temu: Interkulturalna kompetencija: stavovi, mišljenja i specifična ponašanja vjeroučitelja

Na Okruglom stolu su sudjelovali vjeroučitelji mentori, članovi projektnog tima RELIGOBRAZ pod vodstvom prof. dr. Ružice Razum, voditeljice projekta, a također i drugi predstavnici vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj: Sunčica Vidulić Lelija i Renata Horvat iz Evangeličke (luteranske) Crkve u Hrvatskoj, biskup Peter Szen iz Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj, o. Dejan Belčovski iz Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridska arhiepiskopija, o. Petar Kozakiević i voditelj Katehetskog ureda Vukašin Cvetojević iz Srpske pravoslavne Crkve te glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori Luciano Moše Prelević.

Pozdravne riječi uputio je dekana KBF-a prof. dr. Josipa Šimunovića, a uvodno predavanje je održala voditeljice projekta prof. dr. Razum.

Tom prigodom istaknula je kako religija i religijsko obrazovanje, neizostavan element interkulturalnoga odgoja i obrazovanja te je naglasila, između ostalog, kako je razumijevanje religijskih razlika kao pozitivnog elementa potrebno promicati u školi i o njima se treba učiti, ali i kritički analizirati.

Govoreći o školi, prof. Razum je naglasila kako je ona mjesto gdje se daju informacije o religiji i njezinoj važnosti za promicanje kvalitete suživota. Prema njezinim riječima, vjeronauk je, iako konfesionalan, sredstvo koje omogućuje postizanje interkulturalnih ciljeva.

Predstavljajući rezultati analize islamskog, katoličkog i pravoslavnog vjeronaučnog kurikuluma, posebno je naglašena zastupljenost interkulturalnih ciljeva u katoličkom vjeronauku, ali i otvorenost interkutluralnog obrazovanja i u islamskome i pravoslavnome vjeronauku.

Prof. Razum je zaključila kako je vjeronauk važan za školu i za društvo te kao takav treba ostvarivati ciljeve sustava odgoja i obrazovanja, kao i ciljeve pojedine konfesije.

U raspravi koja je uslijedila, kojom je moderirao doc. dr. Tomislav Kovač, predstavnici vjerskih zajednica su isticali potrebu učenja o drugima unutar vlastitih konfesija, ali i važnost učenja o vlastitom identitetu. Svi su jednodušno istaknuli zadovoljstvo ovim susretom i mogućnosti da se promišlja o toj temi.

Susret je završio stvaranjem mreže kontakta s predstavnicima vjerskih zajednica za rad na idućem zajedničkom projektu, a to je izrada osobne religijske karte svake vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj. Izrada osobnih religijskih karata dio je aktivnosti projekta RELIGOBRAZ, a ima za cilj stjecanje znanja o drugome, ali ne iz perspektive vlastite religije, nego upravo iz perspektive drugoga.

Svjetlana Mraz i Robert Bogešić

(preuzeto sa pev.com.hr)