Održan regionalni susret EEA u Baru


eea_u_BaruBar (CG), 25. studenoga 2015. – Po drugi put u hotelu ‘Princess’ u Baru, od 23. – 25 studenoga održan je sastanak predstavnika Evanđeoskih alijansi s regionalnog područja Balkana. Sastanku su nazočili predstavnici Albanije, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Srbije, Crne Gore i Thomas Bucher, tajnik EEA.

Razgovaralo se o migrantskoj krizi i načinima intenziviranja komunikacije između Europske alijanse, alijansi u pojedinim zemljama, denominacija i mjesnih crkava s tim u vezi.

Podnesena su izvješća o radu u proteklom razdoblju u pojedinim zemljama regije. Značajno je istaknuti osnivanje alijanse u Srbiji te nove mogućnosti za evanđeoske kršćane u Crnoj Gori gdje je stupio na snagu Zakonom o vjerskim zajednicama. U Albaniji se, povezano s izbjegličkom krizom, događa islamska radikalizacija. Hrvatski su predstavnici podijelili iskustvo vezano uz ugovor s Vladom Republike Hrvatske.

eea_u_Baru(2)
Slobodno se prakticira vjeronauk i druge javne aktivnosti (posjete i pastoralna praksa u bolnicama, zatvorima i drugdje) te pristup medijima. Također su istaknute molitvene potrebe; aktivnosti vezane za migrantsku krizu, evangelizaciju te akreditaciju teoloških učilišta. S hrvatske je strane ponuđeno da se sljedeći susret evanđeoskih alijansi na regionalnoj razini dogodi u Hrvatskoj.

Među zaključnim temama promišljalo se o iskustvu s migrantskim crkvama te o ulozi pojedinih društava spram evanđeoskih crkava na nacionalnoj razini.

(27.11.2015., Matej Lazar Kovačević,David Kovačević)