OBAVJEST O ODRŽAVANJU BOGOSLUŽJA


Vinkovci, sukladno zaključku Vlade RH od 23. travnja 2020. o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 kojima se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera, te s tim u vezi dopuštanje i vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020., čija je obustava bila donesena Odlukom Stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020., Vijeće je Crkve Božje u RH proslijedilo;

Obavijest članstvu zajednice vjernika. U vidu sprječavanja zaraze, opreza i zaštite zdravlja ljudi, vijeće Crkve napominje da se svi zajedno nastavimo pridržavati preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo o fizičkom distanciranju, pojačanoj osobnoj higijeni, pojačanoj higijeni prostora i praćenju zdravstvenog stanja svakog pojedinca.

– svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19: osigurati osobnu higijenu i higijenu prostora, te održavati udaljenost između svih sudionika od dva metra (za članove kućanstva nije potrebno da budu odvojeni 2m)

– na ulazu u bogoštovni prostor treba osigurati dezinfekcijsko sredstvo radi dezinfekcije ruku: pri ulasku i izlasku sudionici trebaju dezinficirati ruke

– preporuka starijim i bolesnim vjernicima, osobama starije životne dobi i s kroničnim bolestima, da se suzdrže od dolaska na bogoštovlja

– vrijeme bogoštovlja i Gospodnja večera, preporuka je da se što je moguće skrati vrijeme zajedničkog boravka (do 60min) a za vrijeme Gospodnje večere nastojati što je moguće manje kontakta, pastor/đakon će izravno kruh staviti na ruku i malu jednokratnu čašicu također izravno u ruku svakom sudioniku zajedništva.

I nadalje, potvrđujemo našu zajedničku kršćansku vjeru utemeljenu na sigurnosti da je život jači od smrti, da je Isus Krist nadvladao smrt i strah od nje. Vjerovati Gospodinu daje nam snagu, drži nas zajedno i podiže u razumijevanju, ljubavi i solidarnosti.

Nastavimo moliti jedni za druge i ohrabrivati jedni druge. Posebno molimo za sve one koji još uvijek neće moći odlaziti na bogoslužja u svoje zajednice vjernika. Želimo biti ljudi zahvalnosti, očekujući dobre stvari od našeg nebeskog Oca koje su nam osigurane po Kristu Gospodinu našemu. Njegov blagoslov se oblino izlio na sve nas.

Za vijeće Crkve Božje u RH
Matej Lazar Kovačević, nadglednik
David Hvala, tajnik