NAPOMENA – zajedno za zdravlje protiv koronavirusa


NAPOMENA – zajedno za zdravlje protiv koronavirusa

Vinkovci, 19. ožujka, 2020. – Vijeće Crkve Božje u RH, sukladno odredbama Stožera civilne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, proslijedilo je NAPOMENU članstvu zajednice vjernika kojom se potiče i podsjećaju vjernici na svijest o važnosti čuvanja vlastitog zdravlja i odgovornog ponašanja prema zdravlju drugih osoba te da svi zajedno postupamo u skladu s preporukama mjerodavnih službi.
Potvrđujemo našu zajedničku kršćansku vjeru utemeljenu na sigurnosti da je život jači od smrti, da je Isus Krist nadvladao smrt i strah od nje. Vjerovati Gospodinu daje nam snagu i drži nas zajedno. Dok poduzimamo mjere da zaštitimo svoje najmilije, i sebe, molimo:
– za izlječenje bolesnih, za hrabrost i snagu obitelji oboljelih, da se dobrovoljna izolacija preobrazi u iskreno zajedništvo.
– za ranjive i starije osobe, za one koji su uplašeni ili depresivni zbog izolacije i isključenosti.
– za medicinsko osoblje na prvim linijama, u bolnicama i domovima skrbi.
– za istraživače i znanstvenike koji traže lijek, za predstavnike zdravstvenog sustava i stožera koji nose odgovornost za planiranje, suočavanje i prevladavanje ove krize.
– za našu Vladu, donositelje odluka i stručnjake da djeluju mudro i za opće dobro.
Dok se molimo za svijet i prevladavanje ove krize, brinimo za svoje bližnje jer smo zajedno pozvani surađivati i svjedočiti Božju ljubav prema svim ljudima molitvom i djelovanjem.
Vezano na dokument Napomena, nismo zatvorili vrata naših zajednica. Manji timovi, mlađe osobe (do 5 osoba) kao molitveni tim organizirano će u svakoj zajednici službom molitve dolaziti pred Gospodina kroz vrijeme ove krize i aktivno će (pridržavajući se mjera zaštite pri socijalnom kontaktu) pomagati u potrebama starijima i nemoćnima.

NAPOMENA (stavljeno na oglasne ploče i vrata naših zajednica)
Sukladno odredbama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o posebnim mjerama usmjerenim prema strožem socijalnom distanciranju a svjesni ozbiljnosti trenutne situacije – napominjemo – od 19. ožujka otkazuje se redoviti način bogoslužja!
„Osnovno je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i distanciranja. Na zatvorenom prostoru udaljenost među osobama treba biti dva metra, a na otvorenom jedan metar. Kako bi to suživjelo u praksi svih građana priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti … sve što nije nužno i to na vremenski period od 30 dana.“ Potvrdio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Za vijeće Crkve Božje u RH
Matej Lazar Kovačević, nadglednik
David Hvala, tajnik