Najava svečanog bogoštovlja
za pedesetu obljetnicu Crkve Božje u RH


Poštovani –

čast nam je i na radost u Kristu Gospodinu našemu,

pozvati Vas

na svečano bogoštovlje za pedesetu obljetnicu

Crkve Božje u RH – na blagdan Duha Svetoga – Pedesetnicu

središnje događanje

u Pastoralnom centru, Vinkovci, Kralja Zvonimira 85

20. svibnja 2018. godine s početkom u 10:00 sati

Dobro došli!

– Osobita nam je radost na samu Pedesetnicu svjedočiti pedesetu obljetnicu života i poslanja zajednice vjernika Crkve Božje u RH. U vremenu racionalizma, teološkog liberalizma i vjerskog pluralizma, pentekostalci-vjernici Crkve Božje, vjeruju da djelovanje Duha Svetoga verificira kršćansko svjedočanstvo. Kao i u vrijeme apostola Sveti Duh je sam život Crkve i njezina poslanja, zato se radujemo da na blagdan Duha Svetog – Pedesetnicu organiziramo svečano bogoštovlje pedesete obljetnice zajednice vjernika.

– Suvremeni pentekostalni pokret razvio se u kontekstu različitih političkih, intelektualnih, sociokulturnih i religioznih previranja krajem 19. st. prije u Americi i tada u zapadnoj Europi., također i na našem tlu. «Počeci pentekostnog pokreta u nas padaju pred Prvi svjetski rat … !» (dr. Juraj Kolarić, Ekumenska trilogija) Unutar pentekostalnog pokreta i Crkva Božja ispovijeda i naučava da je Sveto Pismo, Biblija, nadahnuta Svetim Duhom, nepogrešiva, vjerodostojna, autoritarna i mjerodavna Riječ Božja u svim pitanjima vjere i življenja.

– Svojim počecima na hrvatskom tlu, posebice na području Srijema i Slavonije, Crkva Božja bilježi pojavu prvih obraćenika potkraj 20-ih god. U to vrijeme nastaju skupine vjernika pentekostnog-duhovnog pokreta a krajem proljeća 1968 odlukom starješina potvrđuje naziv u Crkva Božja u ondašnjoj Jugoslaviji; organizacijski i doktrinarno se razvija po mjesnim crkvama u više gradova i mjesta cijele regije.

– Nedugo nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, u siječnju 1992., Crkva Božja za RH osamostaljuje se i organizira kao Crkva Božja u Republici Hrvatskoj, koja nastavlja djelovanje po mjesnim zajednicama vjernika u svojstvu Crkvenih općina.

– Danas vjernici crkve Božje, kao i naši prethodnici a zajedno s drugim crkvama evanđeoske i pentekostalne provenijencije, s općom Crkvom, nastoje promicati božanske istine Svetog pisma, promicati kršćansku ljubav i međusobno uvažavanje prema svakom bratu čovjeku.

Crkva Božja ispovijeda i naučava da je Sveto Pismo, Biblija, nadahnuta Svetim Duhom, nepogrešiva, vjerodostojna, autoritarna i mjerodavna Riječ Božja u svim pitanjima vjere i življenja. Želimo molitvama i sveukupnim kršćanski životom i starijih i mlađih vjernika biti na izgradnju i doprinos našeg društva u cjelini.

– Živimo u svijetu velikih promjena i sve složenijih duhovnih izazova. Od Kristovih se učenika i nasljedovatelja traži ne samo biti pozornima na ono što im Bog govori kroz biblijsku objavu, nego i razumijevati što im svijet i njihovi suvremenici progovaraju u svom traganju za istinom i smislom života. U tome dvostrukom čitanju i razumijevanju – Riječi Božje i specifičnost okruženja, duh je evangelizacije i kršćanskog služenja svijetu. (dr. Peter Kuzmič)

Uz Evanđeosku (Pentekostnu) Crkvu u RH i Crkva Božja u RH kao pridružena Crkva, ima potpisan Ugovor s Vladom RH o pitanjima zajedničkog interesa, potpisan 04. srpnja 2003.g. u Zg. Ugovorom je među ostalim, regulirano pitanje provedbe vjeronauka u školi, te sklapanje braka u vjerskom obliku s učincima građanskog braka. Također, zajednica vjernika je članica PEV-a, protestantskog evanđeoskog vijeća u RH, suosnivač je Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku, ugovor potpisan 20. rujna 2004. g. i članica Konferencije europskih Crkava (CEC-a).

 

Matej Lazar Kovačević, nadglednik/biskup