Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021.


Vinkovci, 25. siječnja, 2021.g. Ovogodišnja molitvena osmina za jedinstvo kršćana u 2021. g., bila je pod geslom »Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda« (usp. Iv 15, 5-9).

Ekumenska koordinacija Osječke regije (niz godina predstavnici Crkve Božje u RH sudjeluju na središnjem ekumenskom molitvenom slavlju (Kapucinska 41)), za susret ove godine je preporučila: „… da sve Crkve i crkvene zajednice mole svaki dan tijekom osmine u svojim prostorima po pripremljenom molitvenom priručniku za ovu godinu. Na poseban način neka se zajednica okupi i moli na dan kada je predviđena u rasporedu i to bez gostiju sa strane.“ Molitveni susreti održali su se prema navedenom rasporedu samo unutar pojedine zajednice uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Iz Uvoda u temu Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda, izdvajamo; Gospodin Isus je rekao učenicima: „Ostanite u mojoj ljubavi“ (Iv 15, 9). On ostaje u Očevoj ljubavi (Iv 15, 10) i ne želi ništa drugo nego podijeliti tu ljubav s nama: „Vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga (Iv 15, 15b). Mi se ucjepljujemo u trs koji je sam Gospodin Isus, i Otac biva naš vinogradar koji nas njeguje kao što vinogradar njeguje trs, da bismo rasli.

Nadalje, Gospodin Isus je rekao: „Ovime se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda“ (Iv 15, 8). Sami ne možemo donijeti roda. Ne možemo donijeti roda ako smo odvojeni od trsa. Život Gospodina Isusa je snaga koja nas prožima i koja donosi rod. Ostati u Gospodinovoj ljubavi, biti grančica na trsu, to omogućuje da Njegov život struji kroz nas.

Ako slušamo Gospodina Isusa, njegov život struji kroz nas. On želi da Njegova riječ ostane u nama (Iv 15, 7) i tada će nam biti dano sve za što molimo. Njegovom riječju donosimo rod. Kao ljudi, kao zajednica, kao Crkva, kao cijelost, sjedinjujemo se s Kristom da bismo se držali Njegove zapovijedi, da toliko i tako volimo jedni druge, kao što je On ljubio nas (Iv 15, 12).

 

mr. sc. David Kovačević, đakon