METRO BIG BEND u Pastoralnom centru Crkve Božje


U ponedjeljak, 22. svibnja 2017., u Pastoralnom centru Crkve Božje u Vinkovcima, održan je koncert Metro Big benda. Domaća zajednica, Crkvena općina Vinkovci uz pastora Davida Hvalu izrazili su dobrodošlicu bendu i svima pristiglima na koncert. 

 

Američki jazz orkestar nastupio je po prvi puta u Hrvatskoj i ovogodišnju turneju započeo upravo u Vinkovcima. Ranije su nastupali u Brazilu, Finskoj, Škotskoj, Japanu, Rusiji, Ukrajini i mnigm drugim zemljama. Poznati su po izvedbi skladbi iz četrdesetih godina prošlog stoljeća. Oduševili su publiku diljem svijeta pa tako i sve nazočne u Vinkovcima. Velika dvorana Pastoralnog centra bila je ispunjena. Uz Vinkovčane prisutni su bili i posjetitelji iz više mjesta istočne Slavonije: Osijek, Vukovar, Tordinci, Cerna… za vrijeme koncerta su pljeskom pratili virtuozne izvedbe američkog benda.

 

Camp Kirkland, dirigent, kratkim je uvodom predstavio svaku skladbu i potkrijepio biblijskim retkom.  “Život nije klasična glazba – lijepo usklađena melodija”, u jednom je trenutku naglasio, “život je jazz – pun neočekivanih obrata.” U tom je ritmu ovaj jazz orkestar svirao i pjevao, povremeno i improvizirajući pojedine dionice vrhunskom izvedbom. Glazbene točke su odražavale i oslikavale ulazak Izraelaca u Obećanu zemlju, opkoljavanje i osvajanje jerihonskih zidina, Davidov ples.  Obrade klasičnih gospel napjeva, uključujući i Amazing Grace (Divna milost)  su oživjele i izazvale oduševljenje. Božji je plamen bio zapaljen u srcima nazočnih i vatra Božjeg duha ispunila je crkvenu dvoranu.

Po završetku koncerta, gosti su se družili s posjetiteljima na domjenku, koji je pripremila domaća crkvena zajednica. Američki jazz orkestar će svoj nastup u Hrvatskoj zaključiti koncertom u Slavonskom Brodu.

 

mr. sc. David Kovačević, đakon

fotografije; Dragan Olđe