Konzultacije o evanđeoskom teološkom obrazovanju u centralnoj i istočnoj Europi


Od 05. do 07. prosinca 2016., u Malenovicama, u Češkoj, održane su konzultacije o teološkom obrazovanju u centralnoj i istočnoj Europi. Organizatori ovoga događanja bili su Josiah Venture, Mission Eurasia i Dialogues in Action. Cilj ovih konzultacija bio je okupiti predstavnike teoloških institucija i crkava evanđeoskog pokreta kako bi se uključili u interaktivni dijalog o teološkom obrazovanju u ovom dijelu Europe. Na programu se našla diskusija o iskustvima iz prošlosti, izazovima današnjice i planovima za budućnost.

Glavni moderator ovoga događanja bio je dr. Steve Patty koji je za ovu priliku uredio malu studiju pod naslovom „A View of Theological Education in Central and Eastern Europe / 2015 report.“

Budućnost teološkog obrazovanja u centralnoj i istočnoj Europi je neizvjesna. Nakon pada komunizma, u ovome dijelu svijeta, došlo je do velikog razvoja teološkog obrazovanja. Puno toga je uloženo kako bi se osigurao teološki trening i edukacija za službu u Crkvi. Pioniri i domaći radnici do sada su služili hrabro i vjerno. Na vratima 21. stoljeća očekuju nas novi izazovi što za sobom povlači potrebu kritičkog osvrta na prošlost, sadašnjost i budućnost teološkog obrazovanja.

Svoj doprinos ovim konzultacijama dali su i predstavnici Visokog evanđeoskog teološkog učilišta iz Osijeka, dr. Greg Tellman i mr. sc. David Kovačević.

Ivan Kovačević

malenovice