Konferencija u Kniebisu – Njemačka


Od 28. do 30. kolovoza, u Kniebisu, Freudenstadt u Njemačkoj, u predivnom ambijentu Europskog teološkog fakulteta pri Crkvi Božjoj, održana je konferencija za vođe nacionalnih pokreta na području Europe i Bliskog istoka, pod naslovom „Open Forum Leadership Conference“. Fokus konferencije bio je na Božjem pozivu i službi crkvenog vodstva.

Konferencijski govornici bili su Dr. Timothy Hill, Generalni nadglednik pri Crkvi Božjoj; Dr. John D. Childers, generalni tajnik pri Crkvi Božjoj; Dr. R. C. Hugh Nelson, pastor pri East Flatbush Crkvi Božjoj i Dr. Mitchell E. Corder, izvršni administrator za pastoralnu brigu pri Crkvi Božjoj.

Izdvajamo naglasak Pastora Cordera, progovarao je o principima vodstva u primjeru Nehemije. Primivši poziv, Nehemija je ustrajao u molitvi i planiranju, tražio partnerstvo s drugima i Bog mu je otvorio vrata u izvršenju zadatka kojeg je imao za njega. Božji poziv je opći a poziv svakoj osobi je specifičan, u svom izlaganju je predstavio dr. Corder. Bog nas pripravlja i mijenja našu perspektivu, Duhom Svetim osposobljava nas za uspjeh, mijenjajući i nas same.

Naglasak Pastora Nelsona bilo je s promišljanjem o izazovima kojima su pastori u službi izloženi; samoća, odbijanje, razne brige i frustracije. Kad životne okolnosti u službi izmiču redu, događa se „izgaranje“. U nedostatku fokusa Gospodinu i pozivu biti sluga, u mnogih moralni standardi padaju i služiti postaje opasnost. Svi smo susretani s životnim brigama i valja nam zauzeti stav: „kad je sve protiv nas, Bog je za nas!“

U izlaganju je naveo poziv ap. Pavla (Filip. 2,1-11) o stavu iz pravih razloga jer svijet treba ne samo čuti navještaj, već vidjeti aktivnosti/stav! Stav određuje pristupanje životu i svjedoči se odnosima prema drugima u iskrenosti, u postojanosti i predanosti, u kompetencijama. Gospodin to u nama čini po Duhu Svetom i to je pomazanje a ne naša sposobnost. Bog te je stavio tamo gdje jesi i to s nakanom da uspiješ, zaključio je u svom izlaganju dr. Nelson.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici iz Hrvatske; nadglednik Matej Lazar Kovačević, pastor David Hvala i đakon David Kovačević.

8/19
I.K.