Konferencija sestara – Tko je moj bližnji


Vinkovci, 25. svibnja 2019., u pastoralnom centru Crkve Božje u RH, Vinkovci, K. Zvonimira 85., organizirana je konferencija sestara suradnjom Crkve Božje u RH i EPC-a . Tema konferencije pod nazivom – Tko je moj bližnji: kršćanski odgovor na potrebe oko nas.

Cjelodnevni program započeo je zajedničkom molitvom i slavljenjem okupljenih preko 150 sestara (i manji broj braće), sudionice konferencije koje su nam pristigle iz cijele regije je pozdravila voditeljica programa Helena Moguš iz EPC-a.

Govornica ove konferencije je bila sestra Maja Pavlović, koordinator sestrinskog rada za CB u RH. Progovarala je iz perspektive osobnog životnog iskustva u hodu s Bogom, stavljajući naglasak na potrebu prepoznati kada, kako i kome nas Gospodin poziva biti bližnjima. U svakodnevnici u kojoj se sve više susrećemo s potrebitima, govornica je nizom pitanja postavila pred sve sudionike konferencije izazov i  poziv na promišljanje: kako se – suobličujući Kristu  odazvati Njegovom pozivu i biti bližnji.

U slavljenju su nas tijekom programa  vodili timovi iz CB crkvene općine Antin/Tordinci, EPC Osijek, CB crkvene općine Vinkovci, CB crkvene općine Isusa iz Nazareta – Zagreb te drugi pojedinci koji su sve nazočne blagoslovili svojim darovima i talentima na slavu Gospodinu našemu.

Nakon ugodnog ručka i blagoslovljenog druženja uz slastice koje su pripremile vrijedne sestre, nastavio se popodnevni program. U prvom dijelu programa svojim darovima služile su sestre i braća iz Zagreba, CB crkvene općine Isusa iz Nazareta. Ova specifična multietnička crkvena zajednica  bogato nas je blagoslovila svojom raznolikošću u svjedočanstvu, slavljenu i molitvi. Pred sudionicima su oživjeli riječi apostola Pavla: „Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. Nema tu više ni Židova ni Grka, nema više ni roba ni slobodnjaka, nema više ni muškog ni ženskog jer ste vi svi jedan u Kristu Isusu!“ Galaćanima 3, 27-28.

 

U zaključku popodnevnog programa bili smo blagoslovljeni bogatim kolažom pojedinačnih svjedočanstava, molitvi, recitacija i slavljenja. Program je upotpunjen posebnim molitvenim projektom, kroz molitvene postaje predstavljena je molitva osobne dedikacije, prvi puta zabilježena od strane srednjovjekovnog teologa i evanđeliste Johna Wesleya.

 

S konferencije odlazimo u Kristu potaknuti i osnaženi, kako nas je sve On pozvao: „Ljubiti bližnjeg svoga kao samog sebe!“  Mt 22,39.

 

05/19

David Hvala, pastor