Kako i kada iskoračiti za pravednost?


Kako i kada iskoračiti za pravednost?

U Vinkovcima, 13. svibnja, 2023., u pastoralnom centru Crkve Božje u Vinkovcima, Kralja Zvonimira 85, održana je godišnja regionalna sestrinska konferencija. Ova konferencija održava se 27 godina s kraćim prekidima.

Konferencija je okupila oko 130 sestara iz denominacija članica PEV-a, te našeg susjedstva iz Srbije te Bosne i Hercegovine. Kratkim uvodnim govorom, pozdravom dobrodošlice i molitvom, konferenciju je otvorio Matej Lazar Kovačević, biskup Crkve Božje u RH. Slijedilo je slavljenje s lokalnim timom koji je predvodio pastor David Hvala.

Ove godine konferenciju je obilježila aktualna tema  „Kako i kada iskoračiti za pravednost?“  Predavanje na temu održala je doc.dr.sc. Ksenija Magda, temeljeno na riječi Božjoj – Brojevi 27,1-12 (nasljedno pravo Selofhadovih kćeri),  praćeno diskusijom sudionica.

U današnjem svijetu u kojem se pojam pravo i pravda sve više zloporabi, promicanjem vrijednosti suprotnih kršćanskom nauku i životu, važno je progovarati o istom iz kršćanskog diskursa. Razgovarali smo o ulozi žena u društvu te njihovim pravima. O potrebi da budemo samopouzdane, ali i o važnosti da naše samopouzdanje kao vjernica/kršćanki proizlazi isključivo iz pouzdanja u Boga, temeljeno na poniznosti pred Gospodinom te vjerom i poštivanjem Riječi Božje.

Naglašeno je i koliko je potrebno kao vjernik živjeti pravedno, štiteći interese slabijih i zauzimati se za njihova prava. „Jer ovako govori Jahve nad vojskama: Sudite istinito, budite dobrostivi i milosrdni jedni drugima!“ Zaharija 7,9

U zaključnom dijelu programa uslijedila su bogata i brojna svjedočanstva, recitacije i pjesme slavljenja; koje su s nama podijelile brojne sestre. Imali smo prilike ćuti svjedočanstvo o radu s mladima s intelektualni poteškoćama i borbi za njihova prava kroz iskustvo sestre Božice Šomođi. Osobno bolno svjedočanstvo, ali istovremeno i vrlo ohrabrujuće, na slavu Božju, hrabro je podijelila s nama sestra Milica Edelinski.

Sestra Elizabeta Koprivnjak, magistra psihologije, u kratkom izlaganju progovorila je o važnosti samopouzdanja s psihološkog aspekta. Ana Dobutović predstavila nam je rad kršćanske udruge Fokus, kroz tečajeve „Raširiti krila“, „Kako se ljudi mijenjaju“ i  „Nada za ranjene“ čija je dugogodišnja voditeljica. Tečajevi su kršćanskog karaktera, temeljeni na riječi Božjoj, istovremeno služe za vlastitu izgradnju ali i kao evangelizacijski alat .

Različiti su način na koje proslavljamo Boga a jedan od njih je i kroz poeziju. Da poezije ne uzmanjka pobrinule su se naše dvije sestre Mire, Duvnjak i Krajačić. U nadahnutom slavljenju su nas vodile Božica, Sonja, Elizabeta, Milica, Ivana i Jadranka.

U kasno popodne, obogaćene ovim susretom i zajedništvom,  krenule smo svojim domovima, obiteljima, radnim mjestima i zajednicama širiti dalje Kristov miomiris. Biti sol i svjetlo, pretakati dalje u izobilju primljenog milosrđa, mira i ljubavi Gospodnje. I na kraju, vrijedno spomena, u stanci za ručak nije nedostajalo slavonske radosti na naravnom stolu.

Maja Pavlović, voditeljica sestrinskog rada CB u RH

5/2023

BOG VOLI PRAVEDNOST I PRAVDU,

ZEMLJU ISPUNJAVA SVOJOM VJERNOM LJUBAVLJU! (Ps. 33)