Gospodin moj i Bog moj


Dragi u Kristu!
Nakon tragedije Velikog petka, Gospodinove muke i polaganja Njegova tijela u grob, dogodio se začuđujući zaokret. Na treći dan – grob je prazan! U središtu Pisma, u središtu svjedočenja vjere jest Uskrsli. Kristov prazan grob objavljuje Božju ljubav, milosrđe, poniznost i blagost koje pobjeđuju zlo, mržnju, očaj, sebičnost i smrt.

Evanđelist Ivan je zabilježio nesvakidašnju ponudu, Uskrsli Gospodin je prihvatio Tomin zahtjev da dodirne tragove Njegovih rana. Osobit je to čin ljubavi u kojoj se događa iskustvo preobrazbe iz osobe propitkivanja/sumnje u osobu vjere! Toma je iskustvom susreta i poziva Uskrslog, odgovorio ispovijedanjem vjere: „Gospodin moj i Bog moj!“

U Tominoj ispovjedi «moj» Gospodin i «moj» Bog!, svjedočanstvo je osobnog iskustva koje se u svakodnevici nastavlja živjeti iz povezanosti s Uskrslim.(usp. Aneslm Grün)Istinski življeno kršćanstvo, zahvaćeno snagom uskrsnuća prožeto je radošću trajne nade. Tamo gdje se dogodio susret s Uskrslim ne može se ostati ravnodušnim na poticaje Božjeg Duha.

Uskrsli Gospodin i danas svojim pozivom i objavom: „ … evo mojih ruku!“ raspršuje svaku sumnju u snagu vjere, da nad patnjom križa sjaji uskrsna zora i da će nad izmučenim licima zasjati sunce radosti, nasuprot svake obmane blagoslov Njegove istine i ljubavi! Molimo srca uzdignutih Gospodinu da u svima nama iskri radost Njegova Uskrsa, po snazi izlivena Duha koji daje novi život i sve nas čini djelatnima u Njegovoj ljubavi.

Potpis