Gospodin Isus i čudesan ulov ribe! (Iv 21,1-14)


+ Na ono prvo uskrsno nedjeljno jutro, Gospodin Isus je naznačio ženama: „Idite recite braći mojoj, da pođu u Galileju, tamo će me vidjeti!“, stoji pisano u Matejevom evanđelju, (Mt28,10). Sukladno našem čitanom odjeljku, saznajemo da se susret zbio u Galileji, na galilejskom jezeru, odnosno tiberijadskom, prema gradu Tiberijadi.

– Ev. Ivan u prvoj vrsti dva puta koristi sintagmu „ukazao se/očitovao se!“, što svjedoči događaj susreta stvarnim.  Predstavlja nam što se to zbilo s učenicima Uskrslog Gospodina Isusa. Oni su skupina ljudi s dvojbom što im valja činiti, Petrov plan ribarenja je pokrenuo i ostale. Na njegovu izjavu: “Idem ribariti!“, prihvatili su i ostali: «Idemo i mi s tobom!» Plan da pođu ribariti ne znači da su odustali od svog predanja Kristu. Istina je, već su iskusili susret s Uskrslim Gospodinom ali nisu sve to razumjeli i nisu znali što im je dalje činiti.

 – Odluka o ribarenju se činila prirodnom: «Ali te noći ne uloviše ništa!», uloženi napor bio je bez uspjeha. Nisu slutili da će noć uzaludnog napora svjedočiti, da bez nazočnosti Gospodinove i Njegovih uputa, većina onoga što se čini, postaje uzaludno ponavljanje promašaja. U samo svitanje, tamo na obali, zamijetili su Osobu koja ih je promatrala ali nisu znali da je to Gospodin Isus!», nisu Ga prepoznali. Tada im je Gospodin doviknuo: «Dječice, imate li što za jelo iako su oni ribari, naziva ih «dječice», jer još ne shvaćaju o čemu je zapravo riječ. Kao da ih je pitao: «To u čemu jeste, hranili vas, činili vas ispunjenima?! Valja nam zamijetiti, njihov je trud bio uzaludan i morati će razočarano priznati: «Nemamo!»

+ Gospodin ih tada s ljubavlju uzima u svoju školu! Njegova objava i Njegova Riječ će sve staviti na svoje mjesto. Petar će se zajedno s drugima prisjetiti da su već jednom ranije, čuli iste riječi: «Bacite mrežu s desne strane lađe i naći ćete!» Gospodin Isus ih je tamo s početka svog javnog djelovanja, na tom istom jezeru pozvao za svoje učenike. Iskusili su oni ranije, da prazne mreže na poziv i uputu Isusa iz Nazareta, mogu donijeti bogat ulov, naravno, kad se posluša Gospodinov poziv. Nalazimo o tome izvještaj u ev. po Luki (Lk5,1-4) «Na riječ Gospodinovu kad su bacili mreže, dogodio se prebogat ulov.“

– I tada su učenici svu noć lovili i ništa nisu ulovili. Tamo ranije Petar je priznao: Gospodine, vidim, ti si Bog, a ja čovjek grješnik, odstupi od mene! Na to je Gospodin Isus progovorio: Ne Petre, nego odsad ćeš loviti ljude. Pretpostavimo da se skupina učenika prisjetila kako ih je poslušnost Riječima Isusovim učinila dionicima bogatog ulova. Riječ Isusa iz Nazareta s početka je za njih bila jasna,  naznačila im životni put – učinit ću vas ribarima ljudi!

I evo sada, po uskrsnuću, u školi Uskrslog, ponovljene su riječi: «Bacite mrežu s desne strane lađe i naći ćete Nakon što su učenici poslušali i bacili mreže prema Riječi Uskrslog, iste su bile ispunjene ribom. Puna im mreža otvara i oči i srca da prepoznaju Gospodina. U ozračju ljubavi i prisnosti s Gospodinom, svi su oni vidjeli i mogli kušati kako se njihovo sivo i žalosno jutro preobražava. Na obali su imali pripravljen doručak, zgotovljenu ribu i kruh, pozvao ih je Uskrsli da od svog ulova pridodaju i blagovao s njima! Evanđelist Ivan je zaključio: I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin!“  (Iv21,12)

+ Dragi prijatelji, sestre i braćo – postoje ta siva i žalosna jutra, kad najradije ne biste ustali jer se ne vidi smisao proživjeti još jedan dan. Osjećaj uzaludnosti oduzima energiju potrebnu za život i to ljude čini deprimiranima. Hajdemo zajedno promatrati čitani događaj objave Uskrslog i možemo se pitati: Što bi ovaj tekst značio za nas danas,  u našim prilikama u Hrvatskoj, u Europi,  uopće u svijetu?!

+ S uvjerenjem sam, da nam je moguće, događaj na galilejskom jezeru prihvatiti s pozivom   u našemu danas. Mogli bismo reći da je život svih nas neka vrsta ribarenja, češće neuspješnog, nego li uspješnog. Iako, u naš život ulažemo silan trud i napor, imamo iskustva da je taj naš trud više puta bez očekivanog ploda. I to nas ne ostavlja ravnodušnima, osjećamo se praznima i razočaranima.

– I ovdje je Radosna vijest, dok smo u ovome danas, k nama svima prilazi Gospodin Isus jer Njemu je stalo do svih nas, do tebe i mene. Blagoslovljen bio! On nam dolazi u susret, kako bi nam kroz svoju riječ naznačio što nam valja činiti; da bismo iskusili životne pobjede i puninu života. U Njemu, Uskrslom i živom Gospodinu, u snazi Njegove riječi ima izlaz i za bezizlazne životne situacije, On otvara nadu za svako beznađe. Uskrsli i živi Gospodin sve nas pita: «Djeco, imate li što za jelo?» Oslovljavanje s ‘Djeco’ jedinstveno je u svim evanđeljima! Neponovljivo, toplo i očinski. Strpljiv je s nama, promatra nas u našim naporima, da bi nam ponovo otvarao oči, um i srce te nas vratio izvornom poslanju. On nije daleko od obala naših životnih situacija i nama progovara: „Bacite mrežu na desnu stranu!“

U zaključku: da bi navedeni blagoslov pune mreže postao naša stvarnost, u nama se treba zbiti/dogoditi škola Uskrslog Gospodina! Poput učenika i mi smo pozvani priznati svoje promašaje i ispovijedati istinu koju bilježi ev. Ivan; nakon što su mreže bile ispunjene ulovom, uskliknuli su: «Gospodin je!» Značilo bi to: Isus jest Gospodar, Njemu pripada sva vlast! Jedini je On darovao sebe iz ljubavi za dobro svih nas, našeg danas i za život vječni!, Ap. Pavao je pisao: „On je umro poradi naših grijeha i uskrsnuo poradi našeg opravdanja!»,  (Rim4,25). Ako živimo bez Njegove prisutnosti i Riječi, većina onoga što činimo ne ispunja nas i često postaje ponavljanje promašaja.

– Nažalost, nije rijetkost da danas mnogi ulaze u lađe samozvanih vođa, ili su se naslijepo i sami u svojoj lađici zaputili na pučinu života, svakako u iščekivanju uspjeha. I nakon, tko zna koliko uloženog truda, možda toliko neprospavanih noći i koliko isplakanih suza a nažalost mreže ostale prazne! Trebamo li se i sami zapitati; imam li u čemu uzaludnih napora? Imam li pokušaja da svojom snagom i znanjem  razriješim odnos u obitelji ili među prijateljima?

+ Riječ Evanđelja i danas je pozivajuća: valja nam baciti mreže s desne strane!, jer na Riječ Uskrslog Gospodina blagoslov neće izostati! U Njemu je prigotovljeno i dovršeno sve potrebito za naše spasenje, blagoslov našeg sadašnjeg zemaljskog hoda i stvarnost života vječnog. (Dj4,12). Spomenuti broj mnoštva ulovljene ribe; prihvaća se slikom broja naroda i nacija, nitko iz spasenjske nakane Gospodina nije isključen! Jer već prve učenike, iako u početku sumnjičavi, kolebljivi, zbunjeni i prestrašeni; Gospodin je poslao biti svjedocima sve do nakraj svijeta, biti svjedocima Njegove pobjede nad smrću i proslavljene prisutnosti u svijetu.

– Nakon Pentekosta ispunjen silom odozgor, Petar je progovorio pred mnoštvom u Jeruzalemu: »Mi smo tome svjedoci, pouzdano neka znade sav dom Izraelov da je toga Isusa kojeg razapeste Bog uskrisio i učinio Gospodinom i Kristom!… i pod nebom nema drugog Imena koje je dano ljudima po kojem treba da budemo spašeni!“  (Dj 2,32 i 36 i 4,12).

Kao kršćani pozvani smo u ovo naše vrijeme biti svjedocima Kristova uskrsnuća; u praksi potvrditi da je moguće pobijediti zlo i grijeh, i radosno naviještati stvarnost života koji nastaje po snazi križa i uskrsnuća Kristova. Želja mi je i molitva da se i nama Gospodin silno očituje te nas po Duhu Svetom izgradi u punini vjere. Ne možemo šutjeti, već odvažno navješćujmo: Isus Krist je Gospodin!  Neka se i po nama u Njegovoj snazi, događaju djela ljubavi i milosrđa u društvu u kojem obitavamo, iščekujući Njegov ponovni slavni dolazak.  Amen!

 

Matej Lazar Kovačević, nadglednik

Možete pogledati video: