GODIŠNJA KONFERENCIJA CRKVE BOŽJE u RH


Vinkovci, Pastoralni centar, 21.-23. studeni 2014.

Konferencija Crkve Božje u RH 2014Tri je uzastopna dana Pastoralni centar u Vinkovcima bio mjesto gorućih molitvi, duhovnog uzdizanja i izražavanja predanosti Bogu pred nadolazećim životnim izazovima. Voditelji i predstavnici crkava iz regije, zajedno s domaćim vjernicima i voditeljima, učinili su da bogoslužna dvorana bude ispunjena. Snažne i poticajne poruke, koje su prenosili gosti govornici, bile su poput živog Božjeg govora i pozivale su nazočne – u skladu s Božjom riječi – na duhovnu budnost i hrabro suočavanje s mnogobrojnim iskušenjima. Iskreno i prisno zajedništvo vjernika od Makedonije do Mađarske predivno se iskazivalo kroz bratske zagrljaje, međusobno upućene molitve blagoslova, srdačne razgovore na domjencima u predvorju ili kroz jednostavni stisak ruke uz pozdrav: “Želim ti Božji blagoslov!”

Nadglednik Crkve Božje u RH, Matej Lazar Kovačević, domaćin skupa, prisutne je pozdravio Pavlovim pozdravom: “Milost Gospodina Isusa Krista, ljubav Boga (Oca) i zajedništvo Duha Svetoga neka bude sa svima vama!” (2 Kor 13,13). Posebno je izrazio radost što Konferenciji prisustvuje i nadglednik Makedonije (Ipče Trajče Ajrovski), Srbije (Miroslav Radovanović) te Mađarske (Istvan Kocsis), kao i đakon Crkve Božje u BiH (Zlatko Tuzlak). Pozdravio je i predstavnike drugih denominacija na Konferenciji: Protestantske reformirane kršćanske crkve (Osijek), EPC Kristovne duhovne crkve (Cerna), Misije Kristove crkve (Vukovar)…

S gorljivošću je naglasio da Evanđelje ostaje, i u današnje vrijeme brzih promjena, snaga Božja na spasenje svakome tko vjeruje – dar Božji, koji treba primiti i davati dalje! “Mi smo ljudi Evanđelja”, istaknuo je i nastavio nadahnuto, “a Evanđelje je Božja životna obnoviteljska snaga!” Koristeći navod iz Lausannskog zavjeta, zaključio je da se Crkva Božja u RH, prihvaćajući to kao povlasticu i odgovornost, zalaže po temeljnom poslanju Crkve, čitavome svijetu svjedočiti potpuno Evanđelje! Nadglednik Kovačević, zajedno s vinkovačkim pastorom Davidom Hvalom, skladno je povezivao sva događanja na ovome trodnevnom susretu i najavljivao goste govornike.

Središnje je predavanje (subota prije podne) održao dr. sc. Stanko Jambrek, urednik časopisa Kairos i predavač na Biblijskom institutu u Zagrebu. Govoreći o izazovima u službi Evanđelja, što je bila i tema Konferencije, osvrnuo se na brojne izazove s kojima se pojedinac svakodnevno suočava: oni mogu biti osobne, društvene, kulturne, političke i druge naravi. Kao dio nastojanja da promijeni sebe, obitelj, crkvu, društvenu zajednicu, vjernik je uključen u duhovnu borbu – istaknuo je predavač. Polazišna točka jest da je čovjekov odnos prema Bogu temelj za sve izazove i odnose. Budući da je Bog moćan a njegova ljubav nepromjenjiva, on predstavlja rješenje. No, čovjek mora najprije odgovoriti na pitanje kakvu ulogu ima Gospodin Isus u njegovu životu; je li on Gospodar i Zapovjednik, čije se zapovijedi izvršavaju. Također je ključan i čovjekov odnos prema Duhu Svetome, kao i prema Riječi Božjoj. Prihvatimo li da Bog stoji iza svoje Riječi, i da je ona apsolutna istina, tek onda smo spremni uhvatiti se u koštac s izazovima.

Subotnje prijepodne obilježio je i izvanredan nastup tamburaške glazbene skupine iz Osijeka, pod vodstvom Igora Milića. Izveli su poznate kršćanske pjesme, kao što su “Divna milost” (Amazing Grace) i “Krist na žalu”. Pozdravljeni su dugotrajnim pljeskom. Bile su prisutne kamere nacionalne i regionalne televizije. Uz glavnog govornika, dr. sc. Jambreka, tijekom trodnevnog programa, o izazovima u službi evanđelja govorili su i Miroslav Radovanović (petak), Ipče Trajče Ajrovski (subota navečer) i Istvan Kocsis (u sklopu nedjeljnog bogoslužja), kojeg je prevodila Magdalena Kaposta. Glazbeni sastavi iz Vinkovaca, Tordinaca i Budimpešte služili su u uvodnom dijelu programa, koji se odnosi na slavljenje. Mirela Jendričko, Mirjana Duvnjak i Mato Godanj imali su svojih pet minuta za poeziju.

U nedjelju je održano bogoslužje s Gospodnjom večerom. U završnom obraćanju, Matej Lazar, domaćin i voditelj Konferencije, izrazio je radost da je Konferencija ohrabrila na nove putove prisutnosti i svjedočenja Riječi Božje! “Jesi li nositelj lika Kristovog?”, upitao je na kraju i dodao: “Ako jesi, onda se Nebo spušta po tebi bližnjemu!” “Marana tha!”, bila je njegova zaključna molitva: “Dođi, Gospodine, dođi u srca onih koji te još ne poznaju!”

(11/2014, Vladimir Pšenko, suradnik)

“Evanđelja, ono je snaga Božja na spasenje svakom tko vjeruje” (Rim 1,16-17)