Dani kruha i zahvalnosti


Tordinci, 20. listopad 2022. Tijekom listopada u školama i učeničkim domovima u Hrvatskoj se obilježavaju Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje, kada uz molitvu i blagoslov zahvaljujemo Bogu na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.

Na poziv ravnatelja OŠ Tordinci, g. Antuna Maletić, u obilježavanju Dana kruha i zahvalnosti, svečanosti su uz nastavne djelatnike, učenike škole, roditelje, načelnika Općine, sudjelovali i predstavnici vjerskih zajednica koje djeluju na području Općine. Poziv predstavnicima vjerskih zajednica je bio s nakanom izricanja molitve i zahvale za Božje darove i dobročinstva.

U središtu naše vjere i molitve – jest Kruh koji Gospodnjim blagoslovom postaje i znamen samog Gospodina. Njime se hranimo kako bismo stekli potrebitu duhovnu snagu naših bića i bili u našoj zajednici/društvu – sudionici/promicatelji trajnih vrijednosti.

U ime zajednice vjernika Crkve Božje, crkvene općine u Tordincima izrekao sam molitvu: „ Svemogući vječni Bože naš – Hvala Ti za plodove zemlje, što nam podari iz ruke svoje, jer ničeg ovog ne bi bilo bez darežljivosti i Tvoje dobrote. Gospodine Isuse, u molitvi kojom si učio moliti stoji: „Kruh naš svagdanji daj nam danas“. Gospodine Isuse učini da … budemo taj Kruh, dijelimo taj Kruh i ne daj da ikada zaboravimo da su sve ovo darovi Tvoji.

Za sve Gospodine Bože naš – ponajprije Tebi zahvaljujemo ali i vrijednim i marljivim poljoprivrednicima, kao i svim sudionicima u procesu od zrna do kruha. Ovdje u našoj školi, molimo Tvoj blagoslov Gospodine; na Ravnatelja ove škole, nastavnike i učitelje, da uz roditeljsku suradnju, učenici u ovoj zgradi odrastaju – ne samo u školi znanja, nego i u školi srca u cjelovite osobe, koje su našoj Domovini potrebne u njezinoj izgradnji i napretku!

Vodi sve nas Gospodine Duhom svojim, da se nesebično zalažemo u promicanju vrijednosti Tvojeg kraljevstva, u zajedništvu civilizacije ljubavi, na hvalu i slavu Tvoga imena.

Blagoslov Boga Svemogućega: Oca i Sina i Duha Svetoga sišao na sve nas i ostao uvijek s nama. Amen!š

10/22 Matej Lazar Kovačević, nadglednik