Dan sjećanja na žrtvu Vukovara


Vukovar, 18. studenoga 2020. godine je obilježena 29. obljetnica tragičnih i bolnih događanja u Vukovaru. Ovom prilikom u Koloni sjećanja je sudjelovao puno manje ljudi nego prošlih godina, sukladno preporuci hrvatskog zavoda za javno zdravstvo a vezano na pandemiju bolest Covid-19. Poštujući mjere, skupina vjernika vukovarske zajednice pridružila se povorci koja je kretala ispred vukovarske bolnice prema Memorijalnom groblju.

Nosimo iskustvo progonstva i patnje, i ovim hodom pokreće se naše unutarnje biće i podiže se pogled vjere križu – simbolu patnje ali ljubavi i nade u kojoj se život ostvaruje. U tišini smo i suosjećanju prema svima koji su tijekom ratnih razaranja izgubili nekoga od članova obitelji i svojih bližnjih: oca, sina, majku, kći, brata i susjeda, …

Narod smo koji je tijekom povijesti iskusio patnju ali smo i narod koji je po snazi evanđelja s iskustvom opraštanja i poziva na pomirenje. Zato i ovom prilikom pokraj spomen-obilježja upravljamo svoje oči i misli Kristu raspetom i uskrslom!, u Njemu zajedno nalazimo i crpimo; snagu, ohrabrenje i nadu za život sada i budući vječni život!

Molimo snagu Kristove pobjede za sve koji su trpjeli i trpe, molimo utjehu Gospodina svima nama u spomenu na naše bližnje i molimo snagu ljubavi Kristove na sve nas, jer smo pozvani rasti i odgajati nove naraštaje u duhu odgovornosti, solidarnosti i ljudskosti, u nakani ostvarenja boljeg i pravednijeg društva.

Zlatko Krasnec, đakon