Čestitka Uskrs 2020


Poštovani!

Diljem svijeta događaju se katastrofalne posljedice razarajućih neprilika; globalnog zatopljenja, potresa, poplava, … kao i ovo s koronavirusom. Nismo li i mi odreda na svome putu u tjeskobi, brizi? Zgoda susreta Krista i učenika na putu u Emaus, dragocjeni je navještaj i našoj zbilji. Uskrsli Gospodin prilazi razočaranima i pokopane nade s upitom: »Što to putem pretresate među sobom?«, otvara dijalog. On je za njih stranac ali njihov put postaje i Njegovim putem!

Gospodin progovara njihovu srcu, razlaže im Sveta Pisma, On je sam smisao Pisma i bit svega što Pisma navještaju. Progovarali su jedan drugome: »Nije li u nama gorjelo srce dok nam je tumačio Pisma?« Ostani s nama, Gospodine! Ovaj zaziv je primjenjiv i nama, valjano je priznati; bez Tebe smo Gospodine u opasnosti, trebaš nam Uskrsli!, ražari i naša srca.

Gospodin hoće i može biti naše utočište, naš prijatelj i suputnik! Uskrsli nam hoće i može biti blizak, među ostalim, u tome je značenje ukazanja Uskrslog, stvarnost Njegove nazočnosti i Njegova «za» čovjeka! Ostajemo s molitvom da sve nas ovog Uskrsa zahvati i iznova ponese snaga Gospodinova uskrsnuća. Valja nam „naviještati Krista Raspetog i Uskrslog, Božju silu i Božju snagu“ (usp.1 Kor 1,23-24), kao nenadmašnu mjeru ljubavi i svjedočanstvo najdragocjenije istine na kojoj se gradi sav čovjekov život, osobni i naš zajednički prosperitet u ovome danas i za vječnost.

 

Blagoslov mira i nade Uskrslog Gospodina bio s Vama, Vašom obitelji

i  svim građanima Lijepe Naše.

 

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

 

Vinkovci, o Uskrsu 2020.

David Hvala, tajnik  i  Matej Lazar Kovačević, nadglednik/biskup