38. Dolina blagoslova i zajedničko bogoslužje, gost dr.sc. Tomas E. Sibley


dr.sc. Thomas E. Sibley Director, Biblijski institut ZG

Excerpts from a letter of Tom & Sandra Sibley:

What a thrill to see church groups work together to praise our God! … The Church of God in the area, meeting in a Baptist building joined by a mission of the Church of Christ are together committed to lift up Jesus, honor the Father, and trust the power of the Holy Spirit to bring hope and reconciliation to the area.

It was a thrill to work with churches committed to the unity of the church!

It is a hard area, a divided area, a pain filled area, but God is bringing some signs of reconciliation. Only as Christians work together will the world see the possibility of forgiveness and reconciliation. After all, Jesus said that only when there is unity between fellow Christ-followers, only then will the world believe the Jesus is the “sent one.” It was an honor to work and fellowship with believers who seek to live out the plan and prayer of Jesus!

– Tom Sibley, direktor Biblijskog instituta u Zagrebu, zajedno sa suprugom Sandrom i suradnikom Steveom Taliaferrom, boravio je u Vukovaru i Vinkovcima prošlog vikenda. U subotu je bio gost “Doline blagoslova”, zajedničke misije Crkve Božje i ispostave Kristove crkve u Vukovaru. U dvorani hotela Lav, zagovornike i posjetitelje ovih pjesničkih i glazbenih susreta, Sibley je pozdravio riječima: “Divno je biti s vama u Dolini blagoslova. U  stvari, svaka je dolina – Dolina blagoslova ako je Isus tamo u njoj.”

Podijelio je odlomak iz poslanice Efežanima (1:3-7), koji je hvalospjev Ocu “Gospodina našega Isusa Krista”. “U mnogim našim pjesmama – istaknuo je – slavimo Isusa i zahvaljujemo mu što nas On učini blagoslovljenima.” Pjesme koje su slijedile upravo su bile i nadahnute hvalospjevom apostola Pavla s početka poslanice. U glazbenoj izvedbi pridružila im se i Daniela Kujundžić, članica glazbenog sastava “Kralj slave” i kantautorica iz Zagreba, te je izvela i jednu svoju pjesmu.

U nedjelju je Tom Sibley bio gost propovjednik u Pastoralnom centru Crkve Božje u Vinkovcima. Matej Lazar Kovačević, nadglednik Crkve Božje u RH, poželio je gostima srdačnu dobrodošlicu te naglasio iskreno zajedništvo Crkve Božje i misije Kristove crkve te sveukupno zajedništvo kršćana. Zatim je gost nadahnuto nastavio onu istu poruku iz dvorane hotela Lav: slavljenje Isusa, zahvaljivanje u svim okolnostima, koliko god one bile teške, donosi mir i blagoslov. Povremeno i u zanosu, Tom Sibley je naglašavao Pavlov poticaj, ovaj puta iz poslanice Filipljanima: “Ne brinite se tjeskobno ni za što, već u svemu iznesite svoje potrebe Bogu prošnjom i molitvom, sve u zahvalnosti.” (Fil 4:6)

Iznio je i vlastiti primjer iz vremena dok je bio u srednjim godinama. Unatoč tome što mu je utvrđen tumor na mozgu, veličine oraha, nastavio je slaviti Gospodina i zahvaljivati mu – čak i onda kad su mu liječnici predviđali sljepoću ukoliko preživi. A on je – još mnogo godina nakon toga – živ i vid mu je dobar. Doživio je i u najtežim okolnostima ostvarenje obećanja, kojeg apostol Pavao donosi u nastavku: “I mir će Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvati srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu.” (Fil 4:7) Nadglednik Kovačević je nakon ove gorljive i dirljive poruke pozvao prisutne vjernike na molitvu.

Tom i Sandra, američki misionari koji već 15 godina žive u Zagrebu, ovako su saželi dojmove iz Vukovara i Vinkovaca: “Zadivljuje nas vidjeti crkve, okupljene oko zajedničkog slavljenja Gospodina!… Crkva Božja, koja se sastaje u zgradi Baptističke crkve, te misija Kristove crkve zajednički su predani tome da Isus bude proslavljen; iskazuju čast Ocu i pouzdaju se u silu Duha Svetoga – u promicanju nade i pomirenja u njihovu okruženju. Sandra i ja smo blagoslovljeni što smo sudjelovali u Dolini blagoslova te subote te što mi je iskazana čast da propovjedam na zajedničkom nedjeljnom bogoslužju Crkve Božje.”

Tom je – na kraju – posebno naglasio kako mu je bilo predivno biti s crkvama koje su posvećene zajedničkom poslanju kao odgovoru na Isusovu molitvu o jedinstvu kršćana.

 

(za Dolinu Blagoslova; Vlado Pšenko)

 

“Evanđelja, ono je snaga Božja na spasenje svakom tko vjeruje” (Rim 1,16-17)