OSVRT NA SASTANAK PREDSTAVNIKA EVANĐEOSKE ALIJANSE U REGIJI


Thomas Bucher Bar Crna Gora– U prostorijama hotela “Princess”, u Baru (Crna Gora) je održan sastanak predstavnika Evanđeoskih alijansi s regionalnog područja Balkana. Susret nacionalnih predstavnika započeo je u srijedu, 10. prosinca, u popodnevnim satima, a završio u petak, 12. prosinca, oko podne. Predsjedao je Thomas Bucher iz Švicarske, tajnik Europske evanđeoske alijanse.

– Sastanku su prisustvovali: Akil Pano, Kol Puka (Albanija), Tomislav Dobutović (Bosna i Hercegovina), Nik Nedelchev, Rumen  Bordjiev (Bugarska), Matej Lazar Kovačević, Vladimir Pšenko (Hrvatska), Driton Krasniqi, Femin Cakolli (Kosovo), Samuil Petrovski, John Field (Srbija) i predsjedavajući Thomas Bucher iz Švicarske.

– Nije postojao unaprijed utvrđeni dnevni red već su se razmjenjivale informacije i dijelilo iskustvo u cilju boljeg upoznavanja s radom alijansi na pojedinom području. Također su se razmatrali mogući oblici suradnje u budućnosti. Jutarnji su i popodnevni sastanci započinjali pobožnošću. Thomas Bucher, voditelj i koordinator, čitao je određene dijelove iz Svetog pisma, kao poticaj za molitveno promišljanje i kao podlogu za predloženu temu. Na samom je početku istaknuo važnost Božjeg vodstva. Samo ukoliko je Isus osnova međusobnog zajedništva, Bog će otvoriti vrata djelotvornom napretku zajedničkog rada na polju evangelizacije. S tim u vezi, judejskog je kralja Asu uzeo kao negativni primjer odabira saveznika (2 Ljet 16, 1-8). Umjesto da se oslonio na Gospodina i prepustio mu odabir saveznika i strategije, Asa je sam sklopio savez i oslonio se na čovjeka, što je bilo pogubno.

– Tajnik Europske alijanse naglasio je i velik potencijal zajedničkog povezivanja i djelovanja na Balkanu. Premda se područje Balkana povezuje s ratom, sukobima  i nemirima a izraz “balkanizacija” s raspadom, podjelom i cjepkanjem države, ipak ima nade. Na sastanku je jasno izraženo da Bog djeluje na jedinstven način na ovom području te je i susret balkanskih predstavnika u Baru plod Božjeg zahvata i skrbi. Premda postoji animozitet i strah među mnogim narodima Balkana, kršćani pokazuju da Božja ljubav isključuje strah, mržnju i netrpeljivost te da se za stolom zajedništva mogu naći Kosovari, Srbi, Hrvati, Bosanci. Netko je tijekom sastanka uputio i apel: “Ne dopustimo da političari najprije naprave pomirbu pa onda mi kršćani slijedimo taj primjer. Budimo mi upravo oni koji će, u ime Božje, krčiti putove mira među narodima i prednjačiti u pozivu na pomirenje!”

– Tijekom ovog trodnevnog sastanka, razgovaralo se o identitetu i ustroju nacionalnih alijansi, odnosu s državnim vlastima, financiranju te o budućoj strategiji i suradnji. Raspravljalo se – kako bolje ustrojene i financijski jače alijanse mogu pomoći onim slabijima. Thomas Bucher, koji po prvi puta boravi na području ove Regije, htio je čuti o ulozi pojedinih nacionalnih alijansi, o potrebama ali i preprekama za učinkovitije djelovanje.

– Kako predstavnici nacionalnih alijansi s područja Balkana nisu imali mogućnosti često se susretati, sastanak u Baru bila je prilika za bolje upoznavanje. Među sudionicima sastanka, mi (Vlado i Matej Lazar) predstavnici ev. alijanse iz Hrvatske, nastojali smo biti proaktivni. Opširno smo izvijestili o nastanku, ustroju, financiranju i djelovanju Protestantsko-evanđeoskog vijeća (PEV) u Hrvatskoj. Posebno smo naglasili o djelovanju PEV-a u ratnim godinama, organizaciji humanitarne pomoći, također smo predstavili presudnu ulogu PEV-a u sklapanju ugovora vjerskih zajednica s Republikom Hrvatskom. Spomenuli smo i Simpozij, održan 1996. god., kad je tadašnji visokopozicionirani političar Jure Radić, iznimno pozitivno vrednovao djelovanje u zajedništvu manjih kršćanskih zajednica.

– Nismo zaboravili naglasiti ulogu PEV-a u organiziranju evangelizacije s Davidom Wilkersonom. Predstavili smo i mogućnosti, koje su se otvorile evanđeoskim vjeroučiteljima u školama i drugim javnim ustanovama. Govoreći o identitetu, naglasili smo da se PEV temelji na Apostolskom vjerovanju i Lausannskom zavjetu. Predložili smo, za moguće iduće sastanke na ovoj razini i veći broj sudionika (barem tri)., (nama je primjerice manjkao br. Vedran da s pravne strane našoj braći u regiji više pojasni pravne termine u odnosu s predstavnicima vlasti). Budući da je većina nazočnih razumjela hrvatski, uključujući i predstavnike Bugarske i Kosova, svakom smo predstavniku darovali hrvatsko izdanje “Capetownskog iskaza o predanju”. Iz ove smo knjižice citirali naglaske, koji se odnose na zajedničko djelovanje, Kristovu volju za evangelizaciju svijeta (“Naša misija u potpunosti proizlazi iz Božje misije”), gradnju Kristovog mira u podijeljenom i slomljenom svijetu.

– Prvi smo na sastanku upotrijebili termin kontekst (“kontekst naših nacija je različit, ali Evanđelje je jedno!”)  i kontekstualizacija, što su drugi predstavnici prihvatili i kasnije upotrebljavali tijekom svojih izlaganja. S tim u vezi, spomenuli smo i kontekstualizaciju na vukovarskom primjeru. Vukovar je podijeljeni grad poput drugih gradova u regiji, kao što su Mostar (BiH) i Mitrovica (Kosovo). No, Crkva Božja u Vukovaru i misija Kristove crkve, pokrenule su projekt susreta pod nazivom Dolina blagoslova (“Iz doline suza u Dolinu blagoslova!”), koji se razvija kao brend prepoznat po povezivanju i gradnji mostova među ljudima različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Predstavljeno je da projekt sadrži viziju Vukovara bez nacionalnih, vjerskih, političkih i drugih podjela. Navedeno je da sudionici projekta dolaze iz svih članica PEV-a, a PEV na svojoj web stranici redovito izvješćuje o ovom mjesečnom događanju. Prikazan je i najnoviji spot o Dolini blagoslova.

– Ovaj primjer se uklopio u motivaciju Thomasa B., utemeljenu čitanjem Mk 14, 32-38 i opservacijom da se Gospodin Isus (važnost identiteta – Sin Čovječji) odlučno suočio sa situacijom! Govorilo se o specifičnosti i bremenitosti naše povijesti (Regija), predstavljalo se kako u slijedu i sadašnjost nameće tjeskobu i strah! Valja se u okruženju u jasnom identitetu (nacionalne razine ev. alijanse) suočiti sa stvarnošću! Ljubav prema Bogu i čovjeku osnažuje i čini iskorak. – U zaključku, sudionici su naglasili potrebu ponovnog okupljanja ističući neprocjenjivu vrijednost zajedništva i susreta u Crnoj Gori – prvog nakon 15 godina. Osjećali su da nacionalne alijanse na Balkanu više nisu nepoznanica već može-biti jedna obitelj, koja treba rasti i zbližavati se! Vukovar, Beograd i Sarajevo su predloženi kao domaćini mogućih idućih susreta. Naš tim (Vlado i Matej Lazar) smo napomenuli da je dobro imati određenu metodologiju u pristupu evangelizaciji i zajedničkom radu, te smo naveli da nikakve metode ne mogu pomoći bez razumijevanja volje Gospodnje i djelovanja Duha Svetog.

Koordinator Thomas je izrazio nadu da – uz doprinos Alijanse – izraz “balkanizacija” neće u budućnosti više označavati podjelu i cjepkanje već susretanje i jedinstvo. Sudionici susreta su zaključili da će na tome svesrdno raditi kako bi se u praksi u Regiji (na Balkanu) ostvarila molitva Gospodina Isusa da svi budu jedno: “Kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, tako neka i oni u nama budu jedno, da svijet vjeruje da si me ti poslao.” (Iv 17,21)

(12/2014, Matej Lazar Kovačević i Vladimir Pšenko, suradnik)

 

“Da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao” (Iv 17,21)