Nova evangelizacija Europe – 500 godina nakon reformacije


Europska evanđeoska alijansa održala je svoju godišnju skupštinu u Pragu, Češka Republika, od 9. do 12. listopada 2017. godine. Okupilo se stotinjak sudionika kako bi razmotrili načine na koje evanđeoski kršćani diljem Europe mogu učinkovitije komunicirati povijesno, biblijsko evanđelje, u svojim sekularnim, postsekularnim, postmodernističkim, postkršćanskim, postkomunističkim kulturama, dok se suočavaju s milijunima mladih koji nemaju veze s crkvom, sukobima koji traju naraštajima, migrantima koji su sve izgubili, i djecom koja nemaju mjesto koje bi mogli zvati domom.

Rosalee Velloso je vodila razmatranje drevnih, ali još uvijek relevantnih pitanja s kojima se Abraham morao suočiti u Postanku 11 i 12. Je li odustao od svoje sigurnosti u odgovoru na Božji poziv? Koji je bio njegov identitet? Gdje leži njegova budućnost? U današnjim sličnim vremenima nemira i nesigurnosti, evanđeoski kršćani moraju odlučiti hoće li slijediti društvene trendove emocionalnih rasprava, graditi zidove iz straha za vlastitu sigurnost kako bi zaštitili svoj identitet ili pronaći svoju sigurnost i identitet u Bogu, potpuno prihvaćajući svoj biblijski poziv.

Tri su teologa pružila stručno mišljenje o suvremenim misaonim kretanjima. Evert Van de Poll predstavio je širok i dobro istraženi opis izazova s ​​kojima se kršćani suočavaju u Europi. Thomas K. Johnson je progovorio o evangeličko-rimokatoličkim odnosima i njihovim implikacijama za evangelizaciju. Johannes Reimer se pozabavio trenutnim slučajevima društvenih sukoba i opisao je nove inicijative mreže EEA za mir i pomirenje.

David Patty predstavio je napore ‘Josiah Venture’ u izravnim evangelizacijskim nastojanjima mladima koji su imali slab ili nikakav prethodni kontakt s crkvama.

Dr. Krish Kandiah je nagrađen Nagradom za nadu za svoje nastojanja u osnivanju i usmjeravanju nove humanitarne udruge Home for Good u Ujedinjenom kraljevstvu. Ovaj pothvat, koji je započeo kao inicijativa Britanske evanđeoske alijanse, mijenja ulogu kršćana u Velikoj Britaniji brigom za udomljenu djecu i reagiranjem na očajničke potrebe maloljetnih izbjeglica bez pratnje. Krish je pitao publiku želi li jednostavno nastaviti služiti ljudima koji pate zbog posljedica socijalnih problema ili je spremna rješavati korijene tih problema.

Priznajući potrebu naviještanja Evanđelja među ljudima koji su službeno članovi crkve, ali koji ne sudjeluju njezinu životu i ne svjedoče o osobnoj vjeri u Isusa Krista – tzv. nominalni članovi crkve – sudionici su također bili potaknuti da ne rade izravno protiv drugih crkava ili denominacija, uključujući Rimokatoličku crkvu i pravoslavnu crkvu, te da budu transparentni u razgovoru s vođama drugih crkava o tome kako zajednički raditi u evangelizaciji i praktičnom svjedočanstvu Evanđelja. Zabilježeno je da evanđeoske crkve imaju i svoju vlastitu nominalnu periferiju. Ova situacija zahtijeva pastoralnu skrb i više istraživanja o tome zašto neki članovi evanđeoskih crkava prestaju pohađati crkvu ili ne svjedoče otvoreno svoju vjeru.

Završavajući Godišnju skupštinu članovi EEA, ponovno su se obvezali da će:

1. nastojati podijeliti dobru vijest o Isusu Kristu u evangelizaciji ljudima u svim sektorima društva diljem Europe.

2. nastojati pokazati ljubav Isusa Krista na praktične načine ljudima u potrebi diljem Europe, ne baveći se samo posljedicama već i rješavanjem temeljnih uzroka tih problema, i

3. uložiti napore u ozbiljnom proučavanju potreba naših susjeda i napustiti svoje zone udobnosti za dobrobit naših susjeda.

(pev.com.hr, 17.10.2017)